Очакват се инвестиции от над 13 млрд. евро по програма за развитие на селските райони

579
Очакват се инвестиции от над 13 млрд. евро по програма за развитие на селските райони

Ще подкрепя всеки коректен проект по програмата за развитие на селските райони, който отговаря на българското законодателство и регламентите на ЕС, каза изпълнителният директор на ДФ"Земеделие"- Разплащателна агенция доц. д-р инж. Димитър Тадаръков при откриването на първия курс за обучение на кандидатите, които заявиха желание да извършват консултантска дейност. Това съобщиха от ДФ "Земеделие", цитирани от БТА.

Тадаръков е посочил, че за периода до 2013 г. бюджетът по програмата възлиза на 3.24 млрд. евро, което е шест пъти повече от средствата по САПАРД. "Очакваме да бъдат одобрени и реализирани инвестиции за над 13 милиарда лева. Това е огромен ресурс за българското селско стопанство, аграрния бизнес и общините от селските райони.

Затова вашата дейност е изключително отговорна. Пазете името и реномето на фирмите, които представлявате, защото всеки изработен от вас проект ще бъде публикуван на интернет страницата на ДФЗ", е заявил Тадаръков.

Проектите, които бъдат гарантирани от банковите институции, ще имат предимство при разглеждането и одобряването им от Комисията по прозрачност, е заявил Тадаръков.

Той е обяснил, че ще обсъди своята инициатива с директори на търговските банки, след което ще ги покани да сключат меморандум за сътрудничество. Предстои да бъде създаден публичен регистър на консултантите по програмата за развитие на селските райони, преминали през обучението. Регистърът ще бъде официален и ще бъде публикуван на интернет портала на ДФ "Земеделие" www.dfz.bg.

По този начин потенциалните кандидати ще могат да получат информация за фирмите, към които ще могат да се обръщат при изготвяне на бизнес планове. Така ще бъдат пресечени опитите на недобронамерени консултанти, с което ще се гарантира пълна прозрачност в работата по програмата за развитие на селските райони, убеден е изпълнителният директор.

В началото на февруари бяха поканени всички браншови и неправителствени организации,общински структури и консултантски фирми, които смятат, че могат да работят по разработването на проекти по програмата за развитие на селските райони, писмено да заявят желанието си за включване в обучението.

Те поетапно ще преминат курсове на обучение, водени от специалисти на разплащателната агенция и на Националната служба по съвети в земеделието. Утре ще се състои обучение на нови 120 консултанти по програмата за развитие на селските райони.
Следващата седмица ще се публикуват списъците с кандидатите,поканени за включване в следващото обучение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg