ОИСР: Цените на храните ще се запазят високи през следващите 10 г.

805
ОИСР: Цените на храните ще се запазят високи през следващите 10 г.

Цените на храните се очаква да се запазят на високи нива през следващите десет години, сочи публикуван доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В основата на поскъпването им, наблюдавано през последните години, стои повишеното търсене на биогорива, които изместват традиционните зърнени култури като предпочитан продукт.

В същото време продължава силното търсене на храни, инициирано основно от развиващите се страни като Китай и Индия.

Докладът на организацията прогнозира известно понижение на цените на храните през настоящата година от рекордните й нива, но като цяло за периода 2008-2017 г. се очаква те да останат при относително високи стойности.

В сравнение с периода 2005-2007 г., цената на пшеницата се очаква да бъде с 2% по-висока, като се отчете ръстът на инфлация. Цената на ориза се очаква да е с 1% по-висока, а тази на царевицата с 15%.

Цените на културите, използвани за производството на биогорива, според прогнозите, ще отбележат повишение с 33%, като се отчита инфлацията.

Прогнозираните цени, ако се сбъднат, се очаква да запазят напрежението и негативното въздействие върху стандарта на живот на най-бедните страни.

Индексът, следящ изменението в цените на храните - FAO Food Price Index, покриващ промяната в цените на 55 хранителни стоки, се е повишил със значителните 24% през изминалата година, на фона на ръста му от едва 8% година по-рано на годишна база.

През първите три месеца на годината обаче повишението му се е ускорило значително, като е възлязло на 53% на годишна база, посочиха още изнесените данни.

Най-голям скок има при цената на олиото, която се е повишила с над 97% за тримесечието на годишна база, следвана от ръста с 87% в цената на млечните продукти и 58% при цената на ориза.

От постигнатия си през февруари рекорд цената на пшеницата се е понижила до момента със значителните 40%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg