От 5 декември започват плащанията за единица площ

1117
От 5 декември започват плащанията за единица площ

Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ е предало днес на Държавния фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция /ДФЗ-РА/, данните за площи за подпомагане за 2009 г. На базата на тези данни от 1 декември ще започнат директните плащания, съобщават от министерството.

ДФЗ-РА е в пълна готовност за това, като незабавно - в рамките на един ден, ще обнови Интегрираната система за администрация и контрол, по която се правят проверките на декларираните обработваеми декари и се извършват плащанията. По новите електронни данни, заредени в системата на ДФЗ- РА, от утре започват кръстосаните проверки на заявените площи за подпомагане. Проверките трябва да завършат до края на следващата седмица.

Извършването на допълнителните кръстосани проверки преди началото на кампанията за 2009 г. е задължително условие по консолидирания между българските власти и Брюксел екшън-план по Системата за единно плащане на площ, който се изпълнява от МЗХ и Разплащателната агенция.

Съгласно сроковете, заложени в екшън- плана, директните плащания на площ към земеделските стопани могат да започнат най-рано от 1 декември 2009 г. и да приключат в срок до 30 юни 2010 г. ДФЗ-РА ще започне плащанията веднага след приключване на кръстосаните проверки като първите помощи ще постъпят по сметките на земеделските производители от 5 декември.

Междувременно в рамките на следващата седмица ДФЗ-РА трябва да получи от МЗХ и сертифицираните данни на НВМС за броя на животните в страната, така че да започнат и плащанията на глава животно. Очаква се данните от НВМС да бъдат предадени на Разплащателната агенция на 24 ноември.

След проверката им на 26 ноември ДФЗ-РА трябва да получи становище от сертифициращия орган - "Делойт", дали данните са качествени и дали на тяхна база може да се изплащат помощите на глава животно. При положително становище от "Делойт", Разплащателната агенция ще извърши кръстосани проверки по подадените й от НВМС данни, така че в първите две седмици на декември да започне подпомагането и на животновъдите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg