От Европейския парламент искат по-млади фермери

498
От Европейския парламент искат по-млади фермери

Европейският парламент ще гласува в четвъртък доклад на италианския депутат от ЕНП-ЕД Donato Tommaso Veraldi, който набелязва мерки за динамизиране на селскостопанския сектор и превръщането му в по-лесен бизнес за млади хора, съобщават от представителството на институцията у нас. В момента само 7.6 на сто от фермите в ЕС се управляват от хора под 35 години.

Повече от 50% от фермите в ЕС се ръководят от хора над 55 години, а една четвърт дори от хора над 65. Основната цел на доклада на Veraldi е да направи влизането на млади хора в селскостопанския бизнес по-лесно. В същото време идеята е чрез смяната на поколенията, браншът да стане по-динамичен.

Според информацията в доклада фермите, които се ръководят от млади хора, са по-успешни. Младите фермери са по-склонни да въвеждат иновации и да използват методи, щадящи околната среда.

В същото време се подчертава, че младите земеделски производители са изправени пред допълнителни проблеми в селскостопанския сектор, като например високи разходи за установяване, висока задлъжнялост, недостиг на съществуващи стопанства и прекалено малко възможности за специфично обучение.

Освен това в рамките на селскостопанската политика се въвеждат все повече задължения за предприемачите за едновременно спазване на изисквания, свързани с околната среда, здравето на животните, хуманното отношение към животните, безопасността на храните и опазването на ландшафта.

Според автора на доклада Donato Tommaso Veraldi трябва да се развиват политики, които акцентират върху помощта за младите хора да навлязат в селскостопанския бизнес. На тях трябва да им се даде възможност за достъп до информация и методи за анализ на пазарните тенденции. Младите фермери би трябвало да бъдат информирани за отговорностите им в областта на опазването на климата.

В понеделник, 9 юни, парламентарната Комисия по селско стопанство организира изслушване, посветено на преглед на Общата селскостопанска политика. Идеята е тя да бъде опростена и модернизирана, а пазарът да стане по-конкурентен.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg