От търговете със земи печели обществото!

1221
От търговете със земи печели обществото!

В края на миналата седмица водещите представители на земеделския сектор у нас излязоха с официално становище в подкрепа на обявения втори национален търг за продажба на земи по Държавния поземлен фонд.

Председателите на трите най-големи браншови организации у нас - Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, Асоциацията на земеделските производители и Асоциацията на собствениците на поименни компенсационни бонове, изнесоха интригуващи данни и представиха ползите за земеделието и селското стопанство.

Експертите коментират, че това ще е вторият национален търг за земи от приемането на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи на 25 април 1991 г. по време на управлението на СДС.

Обявените от Министерството на земеделието 150 000 дка земи са последните, които три поредни правителства не са успели да продадат или отдадат под аренда, след провеждането на множество областни и общински търгове през последните 10 години. „Тези земи представляват едва 5% от Държавния поземлен фонд. Те са пустеещи и малки парцели, които от години опитваме да продадем, но не представляват инвестиционен интерес, защото са 8-ма и 9-та категория”, коментират от Министерството.

Ползите за бранша ни са много, коментираха от земеделските асоциации в предаването "Тази сутрин" по bTV. Най-голяма полза ще има за собствениците на земеделски земи и селскостопанската продукция, категорични са те.

Причина за това е, че много от тези държавни земи сега пустеят, а никой не иска да ги вземе под наем за 3 или 5 години, защото инвестициите в трайни насаждения са изключително големи, а тези срокове много малки. Също така, тези земи често са около или по средата на частни земеделски земи, на които се отглеждат трайни насаждения или има ферми и стопанства.

По данни на Мирослав Найденов всички правителства до сега са пускали отделни парцели за продан чрез търг, което е облагодетелствало избрани региони или хора. Сега обаче Министерството пуска наведнъж абсолютно всички тези земи, които реално не се стопанисват. С това всички овощари, животновъди и земеделци в страната ликуват, защото ще могат да участват в търга и чрез него да закупят тези земи, които сега само им пречат, за да ги облагородят и използват за разширяване на своя бизнес.

По данни на Мирослав Найденов близо 80 млн. лв. ще са преките и косвени приходи от този търг, но не за министерството, а за обществото. Освен за развитие на селското стопанство, изчистването и облагородяването на тези земи ще се отрази и на обикновените хора, категорични са в сектора.

Крайните цени на жизненоважни продукти могат значително да спаднат до няколко години. Сред тях за хлябът, млякото, месото и редица други. Също така се предвижда да бъдат открити много нови работни места, с което да се стимулира намаляването на безработицата и то в региони с изключително високи проценти на такава.

„Тези земи трябва да бъдат продадени до 2013 г. като част от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да бъдат включени в следващия програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за 2014-2020 г. Така за тях секторът ни ще получи по предварителни сметки 30 млн. лева. Ползите от това за всички ни са безспорни и факт, който никой не може да обори”, споделят представителите на асоциациите. За старта на този търг браншът апелира от 2010 г. и е бил повод на множество дискусии с Министерството и регионалните дирекции.

Сега е най-правилният момент да се случи, защото интересът към покупката на земи е в своя пик, именно заради наближаващия нов програмен период на ЕС.

Законът приет от СДС не предвижда друг начин за продажба на тези земи, а притежателите на компенсационни бонове и земеделците от години чакат държавата да „изчисти” тези пустеещи ниви, за да може секторът да ги върне в обръщение.

„Поименни компенсаторни бонове са издадени на земеделски собственици, на които държавата не е успяла да върне земята. В Закона за ползване на земеделска земя е разписано, че министърът на земеделието организира търгове и с Правилника за приложение и специална наредба се урежда редът за закупуване на земя от Държавен поземлен фонд на собственици на компенсаторните бонове.

Те имат право да купят директно, могат и да продадат тези ценни книжа през фондовата борса и по този начин да бъдат финансово обезщетени“, каза министър Найденов пред журналисти в Добрич. „Собствениците на бонове могат да участват в търговете като продадат земите, като при всички случаи при номинал от около 0.80 лв. това ще донесе печалба. Несправедливостта ще бъде поправена, защото емитирането е било на номинал 1 лв.“, допълни още той.

Министърът акцентира, че търгът е изцяло законосъобразен, позовавайки се на Закона за за собствеността и ползване на земеделска земя. В него е заложено, че министърът на земеделието организира търгове и с Правилника за приложение и специална наредба се урежда редът за закупуване на земя от Държавен поземлен фонд на собственици на компенсаторните бонове. Този закон е приет още през април 1991 г. от 78-ото правителство на България, коалиция между БСП, СДС и БЗНС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Живко
# 0
20:08 | 31 August 2012
Много ясно, най-накрая го направиха. Добре че идва новия прогр период на ЕС
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg