Оттеглянето на млади фермери – предизвикателство за селскостопанската политика на ЕС

606
Оттеглянето на млади фермери – предизвикателство за селскостопанската политика на ЕС

През миналата седмица проверката на състоянието на Общата селскостопанска политика (ОСП) бе в дневния ред на парламентарната Комисия по земеделие и развитие на селските райони. Този "здравен преглед" имаше за цел да установи напредъка по реформата на ОСП, започната през 2003 година. Кои са най-големите постижения на тази реформа и с какво се промени положението на европейските фермери? В търсене на отговори на тези въпроси от българското представителство на Европейския парламент са се допитали да двама членове на Комисията по земеделие.

Началото на ОСП бе положено през 1957 г. с Договора от Рим, а влизането й в сила стана през 1962 година. Големите излишъци от селскостопанска продукция и тежкият бюджетен товар доведоха до необходимостта от промени, които бяха започнати през 2003 година.

Какво се промени?

Реформата, започната през 2003 г., до голяма степен прекъсна връзката между субсидиране и производство - така нареченото "отделяне". Земеделските стопани могат сами да взимат решения в отговор на сигналите, които подава пазара. Те трябва да спазват строги стандарти за опазване на околната среда и за хуманно отношение към животните. Постепенно, излишъците от селскостопанска продукция останаха в миналото. Реформата засили и политиката на развитие на селските райони на Европейския съюз.

Освен това тя имаше за цел да подготви ОСП за предстоящите разширявания на Европейския съюз през 2004 и 2007 г. с въвеждането на преки помощи за селскостопанските производители от новите страни членки - от 25% през 2004 г. до 100 на сто през 2013 година.

Според председателя на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Neil Parish (ЕНП-ЕД, Великобритания) "отделянето" е залог за подобряването на цялостната пазарна ориентация на селското стопанство.

Bernadette Bourzai (ПЕС, Франция) посочва, че най-важно е било обвързването на селскостопанските помощи с нормите за опазване на околната среда, хранителна безопасност, здраве и добро отношение към животните.

Бъдещите предизвикателства пред ОСП

Оттеглянето на млади фермери от селскостопанския сектор ще представлява един от най-сериозните проблеми, с които ще се сблъска селското стопанство в Европа, смятат Parish и Bourzai.

Предизвикателствата пред ОСП ще са свързани и с нарастващата зависимост на Европейския съюз от вноса на месо, а така също и с необходимостта от по-голяма подкрепа за развитието на селските райони и от обща политика в областта на генетично модифицираните култури.

По думите на Neil Parish "най-значителното предизвикателство ще бъде развитието на механизми, които да поощряват продължаването на местното производство, без обаче да водят до протекционизъм, блокиращ вноса на селскостопански продукти".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg