Падат ли цените на зеленчуците в края на работния ден?

772
Падат ли цените на зеленчуците в края на работния ден?

В разгара на прибирането на реколтата, когато по пазарите има изобилие от плодове и зеленчуци, логично е да се запитаме на какви цени ги купуваме и дали в края на работния ден има намаления, каквато е практиката във всички европейски страни.

В Гърция, например, в късния следобед, когато пазарите приключват работа, торба зеленчуци може да се купи на символична цена от 1 евро.

За да проверим движението на цените, произволно избрахме няколко софийски пазара, които посетихме 2 пъти - по обяд и в края на деня, когато продажбите приключват.
Оказа се, че на пазара Иван Вазов няма никакви намаления.

Според купувачите, след като вече сме в Европа - би трябвало европейските практики да се налагат и у нас. Само че засега не става така.

По-различна е ситуацията на Женския пазар. Тук не само цените са едни от най-ниските в столицата, но и в края на работния ден, както установи нашата проверка – търговците продават плодовете и зеленчуците по-евтино с по 20-30 на сто. Женският пазар обаче е изключение. Все още нашите търговци не признават намаленията като начин да привлечеш клиенти.

Редно е да падат цените в края на деня, но това е възможно в страни, където има достатъчно производство на плодове и зеленчуци. А у нас то рязко спадна през последните години – това е мнението на специалисти от Съюза на търговците на храни.

"Другата причина да няма намаляване на цените в края на работния ден е, че огромен процент от зеленчуците, които влизат в България, са внос. При вноса се вкарва толкова стока, колкото може да се продаде. Фактически, няма такава възможност да има рязко намаление в края на деня", заяви Стоян Чаушев от съюза.

Добрата новина все пак е, че годината е много добра и зеленчуците са доста по-евтини, в сравнение с миналата. Най- много са поевтинели доматите и краставиците. Поскъпване има единствено при дините, които се продават с 10 стотинки повече.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg