Първанов: Горският сектор се нуждае от ясна визия и действена управленска програма

671
Първанов: Горският сектор се нуждае от ясна визия и действена управленска програма

Крайно време е всички ние - представители на институциите, на гражданските структури, на науката, да гледаме на гората не само като на природна даденост, а като на стратегически национален ресурс и ценност.

Това каза президентът Георги Първанов на Национална среща по проблемите на българската гора, която се провежда по идея на държавния глава и е част инициативата му "Хубава си моя горо". Президентът изтъкна, че е нужна промяна в отношението към българската гора - не просто тя да се съхрани количествено, а да се подобри и в качествено отношение.

Целта е не само да увеличаваме горските площи, а да създадем нова атмосфера, нова култура в отношението към българската гора, посочи президентът Първанов, цитиран от БТА. Такава е целта на инициативата му. Георги Първанов подчерта, че това изисква усилията на много хора и институции и е свързано с формирането на ново съзнание, преди всичко у подрастващите.

Президентът очерта пет проблема пред горския сектор и заяви, че той има нужда от ясна визия и действена управленска програма. Необходима е промяна във философията на управлението на горския сектор, която да даде възможност на стопанските субекти в страната да заработят в естествена пазарна среда, каза Георги Първанов и посочи, че такава е целта на промените в закона за горите, свързани с преобразуването на държавните лесничейства в горски стопанства.

Необходимо е създаването на ефективно действащи финансови механизми за инвестиции в българската гора - почистването на терени, залесяването, изграждането на инфраструктура, поддържането на информационна и контролна система, квалификацията на специалисти и кадри от отрасъла, посочи Първанов.

Според президента е добре да се обсъди възможността да се въведе екологична такса и поне част от глобите, които се налагат на замърсителите на околната среда, да се инвестират в горите. Трябва да се намерят законодателни процедури, които да облекчат процеса на трансформиране на пустеещите гори и предоставянето им за залесяване.

Георги Първанов посочи също необходимостта от изграждането на ефективна система за контрол и охрана на горите, осигурена с необходимите кадрови, финансови и технически ресурси. Засилването на участието на гражданското общество при вземането на решения във връзка с горите също беше сред откроените от президента проблеми.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg