Пазарът на земеделска земя навлиза в активна фаза

1156
Пазарът на земеделска земя навлиза в активна фаза

Традиционно пазарът на земеделска земя навлиза в активна фаза в този период на годината. За повишение на цените едва ли може да се говори, но иначе има по-голям интерес за покупка на земя в няколко региона на България. Това каза председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

Цената към момента е стабилна - между 300 и 400 лв. за декар в активните земеделски райони.

Цената на земеделската земя стана зависима от доходността на самата земя, тоест от рентата, която се получава.

Два вида са инвеститорите в земеделска земя - арендатори и други инвеститори, които гледат през различна призма към цената на земята. Арендаторът гледа през призмата на произведената продукция и доходността, която получава, докато инвеститорите гледат през призмата на доходността, която ще получат от покупката на тази земя и последващото й отдаване, обясни Петков.

„Едва ли можем да говорим за някакъв рязък скок. Факт е, че на места има известно повишение на цената и това е въз основа на определен локален интерес в определени землища", коментира той.

Интерес към закупуване на земеделска земя има в Североизточна България, в Централа Северна България, а напоследък и в Северозападна България.

По думите на Петков инвеститорите в момента не търсят земеделска земя за инсталиране на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

„ВЕИ-тата излязоха от фокуса на инвеститорите с неясните разпоредби и това какво ще се случи със Закона за опазване на земеделските земи и рестриктивните режими, които ще бъдат приложени. В момента този тип инвеститори, които инвестираха в земя с цел нейното преотреждане за изграждане на ВЕИ, в момента са доста предпазливи в своите инвестиции, докато няма ясна законова база, на която ще се изграждат тези ВЕИ-та", каза той.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg