Пестим пари с големи ниви

2136
Пестим пари с големи ниви

2012 г. е ад за земеделието, признават фермерите. Заради мразовитата зима и знойното лято реколтата изгоря, тревата по ливадите и пасищата се превърна в сено, а стопаните започнаха да изчисляват загубите.

В същото време цените на повечето продукти литнаха нагоре. Така само за няколко месеца скъпата пшеница наду цената на хляба, зеленчуците и плодовете са на рекордни нива, олиото, кашкавалът и саламите също следват общата тенденция за поскъпване.

Така адът за земеделието се превърна и в ад за всеки, който прекрачи прага на магазина. Според агроекспертите обаче има начин да се овладее влиянието на природата върху цените на земеделската продукция.

Първият начин е да се окрупнят стопанствата, което ще доведе до намаляване себестойността на продукцията. Вторият - инвестиции в напоителни системи, които да намалят зависимостта на фермерите от количествата валежи.

За да се случи това обаче, трябва да се направят сериозни инвестиции. А за да се решат на тази крачка, хората трябва да са сигурни, че парите им няма да отидат на вятъра или след няколко години от тях няма да се ползва някой друг, казват фермерите.

Затова все повече стопани започват да се замислят и сериозно да действат в посока на придобиване на собствени земи. Напоследък обаче частните ниви стават все по-малко и така един от добрите варианти за окрупняване на стопанствата е присъединяването на парцели от Държавния поземлен фонд.

Те могат да се вземат под наем, но повечето от стопаните предпочитат да купят ниви или пасища, за да могат да инвестират в тях. В момента на пазара са 154 000 дка, за които има все повече запитвания, обясниха от областните служби по земеделие.

Голяма част от тези парцели са подходящи за залесяване или отглеждане на овошки, коментираха фермери, които вече са проучили парцелите. Ако се инвестира в тях и се направят напоителни системи, това

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg