Плугчиева: Земеделците ще получат средствата по САПАРД

946
Плугчиева: Земеделците ще получат средствата по САПАРД

Земеделците, които са кандидатствали по програма САПАРД, няма да бъдат оставени на произвола на съдбата. Ангажимент на правителството е те да получат средствата си по отделните проекти. Това заяви на пресконференция днес вицепремиерът Меглена Плугчиева и информира, че Министерството на финансите води диалог с Асоциацията на банките в България, за да се намери решение на проблема с разплащането на теглените от тях кредити.

До 7 ноември тази година трябва да приключи одитът на отделните оперативни програми,
съобщи вицепремиерът. Меглена Плугчиева обясни, че оценката на съответствието ще бъде направена от Централния одитен орган. След като одитният доклад бъде представен пред Европейската комисия (ЕК), тя си запазва правото да направи своя допълнителна проверка на системите за управление на финансовите ресурси по отделните програми. В момента проекти по оперативните програми се финансират авансово, като по Структурните фондове
отпуснатите средства са 7% от тяхната стойност, а по Кохезионния фонд – 10.5 на сто.

По повод доклада на ЕК от 23 юли, вицепремиерът отново посочи, че той е критичен, но обективен. Трябва да покажем, че декларираното и демонстрираното от месец май насам е трайна и стабилна тенденция и едва тогава можем да искаме да бъдем оценявани високо, каза още тя.

По разпореждане на министър-председателя Сергей Станишев на правителственото заседание в четвъртък вицепремиерът Меглена Плугчиева ще внесе за обсъждане плана за действие за изпълнение на необходимите мерки по предприсъединителните и оперативните програми. Планът е в отговор на препоръките, които се съдържат в юлския доклад на ЕК, посочват още от правителствената информационна служба.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...