По-малко договори за аренда на земя, цената расте

8725
По-малко договори за аренда на земя, цената расте

Договорите за аренда на земеделска земя обикновено се сключват за срок от четири години. Той е в писмена форма с нотариална заверка на подписите на двете страни и следва да се регистрира и в съответната служба по земеделие.

Въпреки че не всички договори биват вписвани, тримесечните данни дават донякъде ясна представа за това къде пазарът на земеделска земя е по-развит, в сравнение с останалите градове на страната.

Да, Добрич е известен с това, че именно там са най-скъпите земеделски земи у нас, но за поредно тримесечие не е на челна позиция при договорите за аренда.


За периода 1 април – 30 юни там се отчитат 759 арендни договора, като единствено Плевен е с повече – 934. Трети се нарежда Ловеч, а топ 5 се допълва от Лом и Провадия.

За първите три месеца на 2016 г. начело бе Лом, изпреварил Плевен и Провадия.

Обобщените данни за полугодието сочат общо 28 870 договора спрямо 33 638 за първите шест месеца на 2015 г. и 31 483 до 30 юни 2014 г.

Данни на НСИ сочат, че през 2015 г. под аренда са отдадени 10.4 млн. дка, като средната цена за страната е 42 лв./дка спрямо 41 лв. за година по-рано и 23 лв. през 2010 г. Повишението за периода 2010 – 2015 г. е от близо 83 на сто.

Най-висока рента у нас се плаща в Балчик – 90 лв./дка, докато в селата на Добрич средните цени са 84 лв./дка. С по над 80 лв. рента на декар земеделска земя могат да се похвалят в Крушари, Генерал Тошево, Добрич и Шумен.

Цени между 70-80 лв./дка може да ви донесе притежавана земя в Шабла, Каварна, Главиница, Тервел, Ситово, Дулово, Вълчи дол и Силистра, показват още разпространени през април данни на националната статистика.

Между 60 и 70 лв. на декар се заплащат в Тутракан, Алфатар, Брацигово, Кайнарджа, Завет и Суворово.

Най-евтина земеделска земя пък може да се наеме в Смолян, Карлово, Чепеларе, Девин, Черноочене, Ковачевци, Кюстендил и Пирдоп.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Vitcax
# 0
19:02 | 4 February 2020
Hello. And Bye.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg