Подписани са първите проекти за залесяване

839
Подписани са първите проекти за залесяване

Първите 38 проекта в горския сектор по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. са подписани днес в Държавния фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, съобщиха от пресцентъра на фонда.

Договорите са подписани в присъствието на изпълнителния директор на фонда Калина Илиева, заместник-изпълнителния директор Светослав Симеонов и председателя на Държавната агенция по горите Георги Костов, се посочва в съобщението.

Двайсет от проектите са за първоначално залесяване на неземеделски земи, а 18 - за възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности. Европейското финансиране за тях е 2.8 млн. лв., се посочва в съобщението.

Това са първите безвъзмездни европейски средства, които ще бъдат вложени в нови залесявания и за възстановяване на горския потенциал в България по линия на Програмата за развитие на селските райони, е отбелязал изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Калина Илиева.

По двете мерки, свързани с горите, се обработват още 50 проекта, по които се предвижда да бъде изплатена субсидия от около 7.2 млн. лв., посочват от фонда. Инвестициите в горския сектор, които се финансират по програмата, са за нови залесявания, създаване и отглеждане на нови горски култури, подобряване на горските пътища, възстановяване на пострадали от пожари и други природни бедствия горски територии.

За финансова помощ по горските мерки могат да кандидатстват физически и юридически лица, собственици на гори. Потенциални кандидати са също общините, както и държавните горски и ловни стопанства и националните паркове, които стопанисват държавния горски фонд.

Финансираните горски проекти могат да бъдат на стойност от 300 хил. евро до 1.2 млн. евро за целия период на прилагане на Програмата за развитие на селските райони. Безвъзмездната финансова помощ за тях е до сто процента, се посочва в съобщението.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg