Подписват първите 194 договора по Програмата за развитие на селските райони

498
Подписват първите 194 договора по Програмата за развитие на селските райони

Днес се подписват първите 194 договора по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Тя беше отворена на 17 април, когато започна приемът на проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” и Мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери”. Договорите, които се подписват днес, са по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” и са основно за закупуване на селскостопанска техника.

Общата сума на проектите, като одобрени разходи, възлиза на 140.71 млн. лв., а субсидията по тях е 71.45 млн. лв. Най-много от договорените днес проекти са от областите Плевен – 29 проекта, Ямбол – 17 проекта, Велико Търново – 16 проекта и Стара Загора – 16 проекта. От 194 проекта, за които днес се подписват договори, 2 са за модернизация на млечния сектор.

До момента в Разплащателната агенция от цялата страна са приети 2 431 проекта, от които 1 104 са по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” и 1 327 проекта са по мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери”. Следващата комисия за одобряване на проектите, внесени в периода от 15 до 30 май, ще се проведе на 18 септември. Очаква се тогава да бъдат разгледани още 200 проекта.

До момента от Програмата за развитие на селските райони са отворени 11 мерки. От 1 август в Централно управление на ДФ „Земеделие” - Разплащателната агенция започна приемът на проекти по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания” по Програмата за развитие на селските райони. По мярката се предоставя помощ за обучения, които ще се провеждат чрез курсове и информационни дейности в областта на земеделието и горите.

От 1 септември 2008 г започна прием на заявления по още четири мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. – мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, мярка 142 „Създаване на организации на производители”, мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg