Покупките на АДСИЦ са допринесли за ръста на цените на земята

628
Покупките на АДСИЦ са допринесли за ръста на цените на земята

Цената на земеделската земя се е повишила в следствие на покупките на АДСИЦ-овете, както и другите големи играчи до 250-300 лв. за дка към настоящия момент, каза Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт, на проведения вчера форум - "Инвестиции в земеделски земи".

В началото на дейността им цените са били на нива от 100-150 лв., допълни той. Законът за АДСИЦ бе приет преди 4-5 години, като към момента те вече наброяват около 50.

Тези, инвестиращи в земеделска земя, търгуващи се на борсата, са 6. Все по-голям акцент се дава на получаваната аренда. Доходът от нея се е повишил значително, но въпреки това остава на сравнително ниско ниво. Отдадените под аренда земи са вече над 50% на АДСИЦ-овете.

Общата обработваема земя в България е около 37-38 млн. дка, като това определя значителен потенциал за дружествата.

Румен Соколов от БФБ допълни, че към 30 юни 6-те АДСИЦ-а на борсата притежават 584 хил. дка земи.

Средното повишение при цените на акциите на тези дружества варира от 30 до 60% за година, а пазарната им капитализация достига 380 млн. лв., или 1.4% от общата на БФБ.

Според Стоян Тошев, изпълнителен директор на Ти Би Ай Асет Мениджмънт, инвестицията в книжа на АДСИЦ е отлична комбинация от атрактивна доходност и сравнително ниско ниво на риск.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg