През май пускат субсидиите за неблагоприятните райони

452
През май пускат субсидиите за неблагоприятните райони

През месец май ще започнат плащанията на субсидии за фермерите, работещи в необлагодетелстваните райони. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова по време на семинара “Еврофондовете и агробизнесът”, който се проведе в рамките АГРА 2008 в Международен панаир Пловдив.

Стопаните, обработващи земи в планински и непланински райони с лоши почви и релеф, ще получават допълнителни плащания. Те ще се определят от размера на обработваемите площи, но не са обвързани с продукция или брой на отглежданите животни. Сумата ще е около 200 милиона лева, поясни министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил при откриването на АГРА 2008 на 19 февруари. Той определи визираните райони като „уязвими”.

Фермери, кметове, членове на земеделски камари, представители на кооперации, директори на научни институти и специалисти се събраха на семинара „Еврофондовете и агробизнесът”, организиран от Международен панаир Пловдив и Пловдивската земеделска камара. Основен докладчик беше Светла Бъчварова, която освен зам.-министър на земеделието е и председател на Националния център за аграрни науки.

Тя препоръча средствата, получени през 2008 г. от еврофондовете и държавния бюджет, да се насочат към инвестиции и разширяване на производството. „В България се обработват 34 милиона декара и общата оценка е, че техническата осигуреност не е достатъчна. До загуба на продукция и на доходи води и липсата на добра складова база и напояване”, обясни Бъчварова.

Вече се регистрират фирмите, които ще разработват проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., която е пред старта си, добави тя. За реализиране на цялата програма България ще получи от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони 2.6 милиарда евро, още 633 млн. евро са предвидени в държавния бюджет. Министерството на земеделието и продоволствието ще осигурява информация и съдействие за усвояването на този изключително голям финансов ресурс, заяви д-р Бъчварова. Като пример тя посочи разработването на Стратегия за развитие на животновъдството с конкретни стъпки и насоки за реализиране на проектите.

От 1 март до 15 май ще се приемат заявленията, с които стопаните кандидатстват да получат преки плащания за обработваеми площи. Това стана ясно на семинар на Държавен фонд „Земеделие”- Разплащателна агенция по време на АГРА 2008. Експерти на фонда разясниха подробности за попълването на заявленията. Упътвания и консултации се дават в Областните дирекции „Земеделие и гори”.

“Независимо че 2007 г. бе изключително трудна за земеделието не само в България, но и в целия ЕС, всички ангажименти, поети от Общността в дългосрочен план, се изпълняват”, бе категорична Бъчварова.

Тази подкрепа е една от причините за подема на българския агробизнес, който се вижда на АГРА 2008. 821 фирми от 40 държави показват модерна техника, оборудване и технологии на Международната селскостопанска изложба, която ще продължи до 23 февруари в панаирния комплекс в Пловдив.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg