През тази година ще бъдат залесени 165 декара от горския фонд на Столичната община

518
През тази година ще бъдат залесени 165 декара от горския фонд на Столичната община

През тази година ще бъдат залесени 165 декара от горския фонд на Столичната община, съобщи за БТА Тодор Тодоров - директор на общинското предприятие "Управление на общинското земеделие и гори".

В бюджета на София са предвидени 80 хиляди лева за тази дейност. Предприятието стопанисва около 44 хиляди декара гори, собственост на общината.

Залесяването ще е последното по сега действащия десетгодишен лесоустройствен план. През 2008-ма предстои изготвянето на нов лесоустройствен план за следващите десет години, каза Тодоров.

Около 20 хиляди декара са горите, за които се водят спорове и се очаква да влязат постепенно в общинския горски фонд.

Залесяваното през тази година ще е с преобладаващи иглолистни видове, а където условията позволяват, ще бъдат засадени и широколистни дървета. Тодор Тодоров посочи, че поради спецификата на земите около Кремиковци и Бухово там ще се садят само иглолистни видове.

Общинското предприятие е разработило проект за създаването на разсадник за дървесни видове, който ще задоволява нуждите му за залесяване, а освен това ще може да произвежда разсад и за останалите две общински фирми, каза Тодоров.

В лесоустройствения план за тази година е предвидено изсичането на 5000 кубически метра плътна дървесина. Част от нея се използва за задоволяване на нуждите на населението в селата, които влизат в състава на Столичната община, а останалата - за промишлен добив.

Освен общинския горски фонд на територията на Столичната община има и около 55 хиляди декара държавен горски фонд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...