Приоритетът на приоритетите е възстановяването на работата по САПАРД

813
Приоритетът на приоритетите е възстановяването на работата по САПАРД

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов посочи по време на дебата по вота на недоверие към правителството, че приоритетът на приоритетите е възстановяването на работата на САПАРД. Министърът каза, че става дума за 600 засегнати проекта на стойност над 270 млн. лв., което е около 18 на сто от изплатените досега европейски средства за селското стопанство.

Министър Цветанов заяви, че е необходимо да се защити репутацията на програмата САПАРД, на фонд "Земеделие", на хората, които работят там, и на България.

Сред предстоящите задачи е да се поиска разсрочване на дейността по САПАРД до края на 2009 г., каза министърът. Според него проблемите на програмата не са в липсата на системи за управление и контрол. Министърът отбеляза, че всеки проект се гледа от 18 души.

По думите на министър Цветанов проблемът не е, че САПАРД е неуспешна програма. САПАРД е най-успешната програма, тя е успех на страната, започнат преди 10 години, и е плод на работата на три български правителства, заяви министърът.

Като проблем на програмата министърът отбеляза напускането на кадри, като за последния месец става дума за над 20 души, а за годината - 68.

Проблемът на САПАРД е, че някои стопани и фирми са се възползвали от неясноти в процедурите и са получили средства над лимитите, каза министърът. Той посочи, че е имало случаи на фалшифицирани оферти и фактури, които са били засечени от ОЛАФ и ЕК. В регистрите на САПАРД има 102 случая на нередности, информира Валери Цветанов. Той изрази надежда да бъде получена подкрепа на съда да се върнат парите обратно във фонд "Земеделие".

За това, че е имало измами, са виновни измамниците, заяви министърът. Според него всеки опит да се прехвърли вината върху служителите на САПАРД оневинява истинските престъпници. Със сигурност някои от измамниците са получавали помощ, чиито размери и характер ще бъдат оценени от МВР, ДАНС и прокуратурата, каза министърът.

Той съобщи, че първите проекти по програмата по рибарство и аквакултури ще бъдат приети на първи септември.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...