Продължава приемът на документи по „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”

603
Продължава приемът на документи по „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”

Продължава приемът на документи по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, една от основните програми за сектор „Вино” на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, припомнят експертите на сектор „Вино” към Разплащателната агенция по прилагане на ОСП към Държавен фонд „Земеделие”.

Приемът на документите стартира на 7 февруари т. г. и ще продължи до изчерпване на бюджета, предвиден за подпомагането, който за тази година е 18.044 млн. евро (35.29 млн. лв.) или до изчерпване на лимита за площите, който е 2 403 ха (24 030 дка), уточняват от фонда.

За подпомагане по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” са предвидени 12 дейности, сред които промяна на местонахождението на лозята; смяна на сорта чрез присаждане; презасаждане със смяна на сорта и т. н.

По отношение изпълнението на тези дейности в рамките на настоящата финансова 2007/2008 година са предвидени различни възможности за финансово подпомагане. Допустимо е авансово плащане за всяка една от дейностите по мярката, като авансовото плащане може да бъде заявено за цялата сума за подпомагане или за част от сумата. Авансови плащания се допускат при условие, че бенефициентът има сключен договор с ДФ „Земеделие” (РА) и изпълнението на инвестицията вече е започнало. За сключване на договор с фонда (РА) е необходимо депозиране на банкова гаранция в полза на ДФ „Земеделие” в размер на 120 на сто от исканата за авансово изплащане сума, информират от МЗП.

Допустимо е финансовата помощ за стопанската 2007/2008 г. да достигне размер от 75% от общите инвестиционни разходи, заложени по проекта, по който се кандидатства. Същевременно се дава възможност едногодишните дейности от мярката да бъдат обединявани с дейностите от многогодишните инвестиционни проекти на същото стопанство.

Документите се подават съгласно изискванията на Наредба № 3 от 16 януари 2008 г. на Министъра на земеделието и продоволствието за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане и заплащане при преструктуриране и конверсия на винени лозя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg