Пуснаха парите по САПАРД

792
Пуснаха парите по САПАРД

Европейската комисия разреши на България да финансира със средства от националния бюджет плащания по програма САПАРД. За това решение на ЕК информира с писмо Генералният директор на Генерална Дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" Жан Люк Демарти.

Основна препоръка в писмото е плащанията да се извършват към коректни бенефициенти, като тези плащания ще са на база на направени допълнителни проверки.

Европейската комисия първоначално преустанови възстановяването на разходите по една от мерките по програма САПАРД, а след това и по още две. Тогава ЕК препоръча също така да не се извършват плащания и с национални средства.

В писмото Жан Люк Демарти посочва, че Европейската комисия ще обмисли възобновяването на европейските средства по спрените по САПАРД мерки, след изпълнение на плана за действие, разработен от Агенция "САПАРД", включващ правен анализ и извършване на допълнителни проверки от независим одит.

Вдигането на забраната означава, че българската държава поема разплащането на средствата по спрените мерки по програма САПАРД. България продължава да изпълнява поетите ангажименти към ЕК, за да получи правото да бъде удължен срокът за финансиране по програмата до края на 2009 г. и направените разходи от националния бюджет да бъдат възстановени от ЕК.

Държавен фонд "Земеделие"- Агенция САПАРД до момента предприе стъпки по удължаване до 30 август срока на договорите на кандидатите по програмата, уточняват от кабинета на меглена Плугчиева.

Министърът на земеделието Валери Цветанов потвърди, че писмото е получено и блокираните проекти, за които не са установени нарушения, ще получат договорената субсидия с пари от националния бюджет.

Това са едни от най-интересните дни в живота ми, заяви министърът. Той посочи, че експертите от министерството се срещат с производителите непрекъснато и знаят какви са техните проблеми се стремят да им предоставят всичко, което разрешава ЕК.

Министърът каза, че дадените до сега 52 млн. лева са 92% от разрешените суми от ЕК. Той уточни, че работи в земеделието от 1976 г. и не си спомня такива субсидии. Цветанов добави, че МЗХ се стреми да удовлетвори всички производители.

Министърът разказа, че снощи до 23:30 са били уведомени всички браншови организации, които имат отношение към млекопроизводството и са подписали споразумението.

Производителите са поели ангажимента да спрат протестите, след като гласува МС отпускането на тези средства. Ние започваме процедура за намаляване на ДДС върху производството на храните, посочи председателят на Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия Димитър Зоров в диалог с министъра.

Източник: бТВ, БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg