Ръст на водещите акции от 20% до края на годината, прогнозират от Елана

1025
Ръст на водещите акции от 20% до края на годината, прогнозират от Елана

Запазване на икономическия растеж, ръст на водещите български акции от 20% до края на 2008 г., намаление или запазване на коефициентите за оценка, спрямо първото тримесечие на 2008 г., разлика в представянето на отделните компании и сектори, както и по-малко, но по-атрактивни IPO-та са тенденциите и прогнозите на Елана относно развитието на Българска фондова борса за тази година.

По отношение на международните пазари от компанията очакват постепенно забавяне на глобалния растеж, приключване на корекцията в САЩ и Европа след 25-30% спад на пазарите на акции. На последно място прогнозата включва слабо възстановяване на индексите към края на 2008 г., началото на 2009 г.

Началото на процес на консолидация на пазара на взаимните фондове у нас, както и активното му сегментиране очакват да се случи през тази година от Елана. Не на последно място посочват и висок потенциал за развитие на сегмента, който ще се разгърне при нормализиране на средата.

Според Елана стойността на раздробената, лошо управлявана и некачествена земеделска земя ще се задържи през тази година. Обратният процес на поскъпване ще се наблюдава при стойността на добре управляваната, качествената и носеща стабилен доход земя.

Прогнозира се и процес на концентрация на критични маси земя в ограничен кръг собственици в отделни землища, както и „изсветляване“ на поземлените отношения.

Снимка: БГНЕС/EPA

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg