Ръст от 16% на деветемесечните приходи от аренда на ЕЛАРГ

1675
Ръст от 16% на деветемесечните приходи от аренда на ЕЛАРГ

ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ завършва деветмесечието на 2009 г. с приходи от аренда в размер на 2.9 млн. лв., което е увеличение от 16% спрямо 2.5 млн. лв. за същия период на предходната година. Общите приходи на фонда за периода от януари до септември 2009 г. са 3.11 млн. лв., информираха за Profit.bg от фонда.

Разходите на публичната компания за периода януари - септември 2009 г. спадат до 3.3 млн. лв., което е намаление от 56% в сравнение със 7.5 млн. лв. за същия период на миналата година.

През третото тримесечие на 2009 г. мениджмънтът на фонда взе решение за обезценяване на просрочени вземания в размер на 525 хил. лв. за стопанската 2007/2008 г., произтичащи от арендните договори, сключени от предишното обслужващо дружество и вземания по изпълнителни дела, се казва още в съобщението.

Печалбата на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ преди обезценяването на тези вземания е 377 хил. лв. Фондът реализира загуба от 861 000 лв. за деветмесечието на 2008 г. Еднократното обезценяване на просрочените вземания, направено в края на третото тримесечието, доведе до нетна загуба за първите девет месеца на 2009 г. от 148 000 лв., уточняват от фонда.

„Резултатите от първите девет месеца на годината свидетелстват, че ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ поддържа възходяща линия на развитие въпреки еднократно направената обезценка. Вярвам, че управленската ни стратегия, която предвижда концентриране върху основната дейност на фонда, и занапред ще носи добри резултати, като ни позволява да осигуряваме на нашите акционери отлична рентабилност", коментира Стоян Малкочев, изпълнителен директор на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ. Той допълни, че фондът ще продължава да търси обезценените вземания по съдебен и извънсъдебен ред, използвайки всички законови мерки.

Дружеството работи с две обслужващи дружества - Агроменидж АД, което отговаря за управлението на портфолиото от активи на фонда и АТА консулт ООД, което се занимава със счетоводната му дейност, допълниха от публичната компания.

Фондът е сред първите дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в земеделска земя в България, създадено през април 2005 г. Капиталът му е 59.7 млн. лв.

Набраните средства от последващи увеличения достигат 73.2 млн. лв., инвестирани в 293 хил. дка земеделска земя в цялата страна. Основните акционери във фонда са QVT Fund, Алианц България и Kairos Investment Management Ltd., чрез Credit Suisse Securities.

Свободно търгуемите акции на БФБ са в размер на 25.47% от капитала на дружеството. Фондът е включен в индексите SOFIX, BG REIT и BG 40 на БФБ. Дружеството е сред най-ликвидните на пазара със среднодневен оборот от 12 000 акции.

Днес акциите на фонда поевтиняха на БФБ с 1.46%, до 0.81 лв. за лот, при общо изтъргувани 34 389 книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg