Разсрочват заеми за 12 млн. лв. за зърнопроизводители

543
Разсрочват заеми за 12 млн. лв. за зърнопроизводители

Държавен фонд „Земеделие" ще удължи с една година срока за погасяване на краткосрочните кредити на зърнопроизводителите за семена и торове от 2008 г. Това реши Управителният съвет на Фонда на вчерашното си заседание, съобщиха от Министерството на земеделието и горите.

Разсрочват се заеми за общо 12 млн. лв., които е трябвало да се погасят до края на септември. Зърнопроизводителите са получили заемите при преференциална лихва от 3%, но след разсрочването ще ги погасяват при референтна лихва от 7.41%

С решение на предишното заседание на Управителния съвет на ДФЗ - на 3 септември 2009 г., с една година бяха разсрочени и краткосрочните кредити на животновъдите.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие" гласува 9 млн. лв. за краткосрочно кредитиране на биволовъдите и говедовъдите. Ще бъдат подпомагани животновъди, които не са участвали в схемата за краткосрочно кредитиране на Фонда през 2008 г.

Финансовата помощ ще е в размер на 500 лв. на брой крава или биволица. Кредитите са целеви - за закупуване на фураж и фуражни компоненти за отглеждане на животните. Те ще се отпускат при референтен лихвен процент от 7.41%, какъвто е определен за България от страна на Европeйската комисия. Средствата за подпомагане на животновъдите ще се осигурят също чрез вътрешна корекция на бюджета на ДФ „Земеделие" за 2009 г.
На вчерашното заседание на Управителния съвет на Фонда бяха утвърдени и указанията за предоставяне на краткосрочни кредити за закупуване на фураж и фуражни компоненти за отглеждане на овце- и кози- майки.

 Финансовата помощ е в размер на 80 лв. на животно и също ще се отпуска при референтен лихвен процент от 7.41%. За кредитиране на овцевъдите и козевъдите са предвидени 4 млн. лв. По това направление през 2008 г. ДФЗ е изплатил 2 588 620 млн. лв. кредити.
Заявления за подпомагане и по двете краткосрочни линия ще могат да се подават от животновъдите още от следващата седмица

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg