Рекорден интерес към АГРА – близо 34 000 посетители

437
Рекорден интерес към АГРА – близо 34 000 посетители

33 897 посетители разгледаха АГРА 2008, сочат данни от информационната система на Международен панаир - Пловдив. Това е рекорд в 17-годишната история на Международната селскостопанска изложба. Увеличението е с 13.5% спрямо миналата година, когато гостите бяха 29 853.

Най-много посетители чужденци са регистрирани от Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Това потвърди оценката на министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил, че АГРА вече е най-успешната селскостопанска изложба на Балканския полуостров.

Пловдив, Стара Загора и София са градовете с най-голям дял сред посетителите от България – над 40%. АГРА 2008 е привлякла и много специалисти от Северна България.

С 6% спрямо 2007 г. се е увеличил делът на собствениците на фирми и представители на висшето управленско ниво, които са дошли да се запознаят с новостите, представени на изложбата. 821 компании от 40 държави показаха най-модерните машини, оборудване, технологии и продукти за селското стопанство от 19 до 23 февруари в панаирния комплекс в Пловдив.

Най-голям е бил интересът към браншовете растениевъдство, селскостопанска техника и инвентар, агрохимикали и животновъдство, научна дейност и разработки. Най-продавани са били консултантските услуги, комбайните и тракторите, според мнението на изложители, предлагащи земеделска техника. Увеличеното търсене на консултинг се обяснява със стартиралото финансиране на проекти на фермери, които ще получават средства от еврофондовете и от програми на държавния бюджет.

Най-масово е било посещението през втория и третия ден на АГРА 2008.

Снимка: Международен панаир - Пловдив

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg