Сърбия започва радикални реформи в земеделието

1075
Сърбия започва радикални реформи в земеделието

Сръбският министър на земеделието Саша Драгин обещава в страната през следващите четири години да бъдат "извършени най-големите реформи в земеделието".

"Това, което ще направим през следващите четири години ще предопредели до голяма степен бъдещето на нашето земеделие и села. Има отделни отрасли от нашето земеделие където не са направени и не са започнали никакви реформи. От 50-те ключови закони за земеделието са приети само 6", казва Драгин в интервю за сръбския вестник "Вечерне новости".

Според него целта на реформите е да се даде възможност на селяните да продават продукцията си на по-реална цена, но и в същото време да им се даде възможност да се кооперират, защото въобще не е рационално всяка къща да има трактор, комбайн или друг вид селскостопанска техника.

"Освен това, когато има коопериране много по-лесно се преговаря с прекупвачите", каза още министърът. "Едно от първите неща, което ще направя е да преразгледам всички монополи в земеделието и в същото време ще включим сръбското земеделие на световния пазар за овладяване на цените", казва още министърът на земеделието.

Поради тази причина ще подобрим качеството на торовете и семената. Ще подкрепим и създаването на по-добра напоителна система", подчертава Драгин. "Надявам се, че ще може много бързо да изпълним всички условия за получаването на средства от европейските фондове без които е невъзможно развитието на земеделието ни", казва в заключение сръбският министър.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg