Скок на биопроизводството

717
Скок на биопроизводството

Логото на Европейския съюз за биопродукти от 1 юли е задължително за предварително пакетираните храни, произведени в държавите от общността. Биопроизводителите имаха 2 години гратисен период, в който да пласират опаковките без лого, припомня Министерство на земеделието и храните.

„Европейският лист", поставен върху опаковката, е гаранция, че продуктът отговаря на всички стандарти за биохрана. През последните години се наблюдава ръст на потреблението на биологични продукти. В момента пазарният им дял в Евросъюза е около 2%.

У нас също се наблюдава ръст в интереса към биологично производство, което се обуславя от нарастващото търсене на биологична продукция в световен мащаб. Основна част от продукцията се изнася, като българските биологични продукти намират добър прием на европейския и световен пазар.

Към края на 2011 г. общият брой на регистрираните в Министерство на земеделието и храните биологични производители, преработватели и търговци е 1 054 - с близо 30% повече спрямо предходната година. След повече от двойно увеличение през 2010 г., продължават да нарастват и площите, обхванати от системата на контрол на биологично производство, достигайки до 26 622 ха през 2011 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Giselly
# 0
07:07 | 26 July 2012
What a great resrouce this text is.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg