Спират пари за земеделска техника заради надхвърлен бюджет

637
Спират пари за земеделска техника заради надхвърлен бюджет

Спира се набирането на проекти по няколко мерки от Програмата за развитие на селските райони от първи октомври, съобщи зам. министърът на земеделието и храните Преслав Борисов на семинар в Трявна.

Стойността на проектите, приети по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" надхвърля бюджета на мярката и това е причина за нейното прекратяване на този етап.

50 % от бюджета на мярката е за закупуване на земеделска техника, напоителни съоръжения, изграждането на силози. По 15 % от средствата по мярката са предвидени за сектор мляко и за животински стопанства извън този сектор. Дефицитът в бюджета на мярката за подпомагане на младите фермери е 33 млн. евро и тя също ще бъде спряна за момента, обясни изпълнителният директор на дирекция „ Развитие на селските райони" Цветанка Палазова.

Прекратява се и финансирането на общинските проекти, тъй като дефицитът по бюджета на тази мярка е 877 млн. евро. За тези проекти са заделени едва 800 млн. евро, а набраните проекти са за близо милиард и осемстотин евро. Мярка 341 от програмата се предвижда изобщо да не бъде отваряна, а заделените за нея близо 120 млн. лв. да бъдат пренасочени по другите мерки, ако от Брюксел разрешат това. От земеделското министерство очакват разрешение от Европейската комисия за пренасочването на средства по мерките.

Светослав Симеонов, зам. изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" обясни, че министерството ще започне преговори с банките у нас за сключване на меморандум, с който да се гарантира по-лесното отпускане на кредити за българските фермери, кандидатстващи за средства по Програмата за развитие на селските райони.

 Земеделкото ведомство е поискало от Министерството на финансите да бъдат отпуснати 100 млн. лв., с които да се гарантират по- облекчени кредитни процедури за производителите- по-ниски лихви, по дълъг гратисен период и др. До края на тази година се очаква да стартират мярка 213 за плащания по Натура 2000 за земеделски земи и 114 за използването на консултантски услуги от фермерите и ползвателите на гори.

По мярка 125 за развитие на инфраструктурата свързана с адаптивността и развитието и мярка 126 за възстановяване на селкостопанските производства, разрушени от природни бедствия, трябва да започне набирането на проекти до средата на следващата година.

До Европейската комисия е подадено и официално искане бюджетът на програмата да бъде увеличен с около 37 млн. евро, от които 3,68 млн. евро от българския бюджет. 56% от средствата ще бъдат пренасочени за водоспестяващи технологии.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg