SPS: Чуждестранните инвеститори с интерес към земеделската земя и парцелите за строеж

1605
SPS: Чуждестранните инвеститори с интерес към земеделската земя и парцелите за строеж

Ваканционните курорти и големите български градове вече не изглеждат така привлекателни дестинации за инвестиции в недвижими имоти за чуждите инвеститори, сочи изследване на британската консултантска агенция Sash Property Solutions (SPS), цитирано от британския сайт nubricks.com.

Сега все по-голям брой частни и институционални инвеститори откриват повече стойност в земеделската земя и парцелите за застрояване.

Според данни на SPS от изследването цените на земеделските земи са поскъпнали с 40% за последната една година.

От там са на мнение, че тази тенденция се предопределя от относително ниския риск, който се възприема, че е свързан при инвестирането в земеделски земи, както и по-малкото участие на купувача, в сравнение с купуването на традиционен имот за отдаване под наем.

Като друга причина за растящия интерес към земеделските земи се сочи фактът, че земеделската земя в България е над два пъти по-евтина от останалите европейски страни.

Интерес се наблюдава към закупуване на земеделска земя на привлекателно място, която е регулирана.

Предпочитанията към земя в регулация се предопределят от факта, че процедурата по регулация е дълъг и сложен процес, отнемащ много време и енергия.

Друга предпочитана инвестиция са земите в периферията на големите градове. Повечето големи градове в България се развиват с ускорени темпове, като ползват терени в покрайнините.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg