Станишев: Прогнозата за зърнената реколта е оптимистична

596
Станишев: Прогнозата за зърнената реколта е оптимистична

Трябва да се води постоянен диалог между държавата, браншовите организации на зърнопроизводителите и потребителите, за да бъде постигната реалистична, пазарно обусловена цена на пшеницата от новата реколта. Това каза министър-председателят Сергей Станишев на среща с производители и научни работници от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево снощи.

Премиерът изказа мнение, че трябва да се постигне балансирана цена на зърното, която да удовлетворява земеделските производители и да им дава перспектива, но това трябва да стане без директна намесата на правителството. В същото време цената на хранителните продукти трябва да е поносима за потребителите.

Засега прогнозата за зърнената реколта е оптимистична и българският износител трябва да бъде окуражен, заяви Сергей Станишев. Премиерът коментира, че зърнопроизводството е един от ключовите подотрасли и около 60 на сто от обработваемата земя в страната се използва за производство на зърнено-фуражни и технологични култури.

Земеделските производители поставиха актуални въпроси, свързани с работата на този отрасъл в региона, като пренебрегването на продукцията на български семепроизводители и купуване на чуждестранна, малкото внимание, което се обръща на състоянието и работата на научните институти по земеделие в страната, лошата пътна инфраструктура в района и по-конкретно пътя Генерал Тошево – Балчик, в посока пристанището, който се използва за извозване на селскостопанската продукция; лошата комуникация между държава и производители, която се свежда почти единствено в рамките на официални срещи като днешната.

Днес програмата на министър-председателят Сергей Станишев продължава във Варна. В 10:30 ч. на Морската гара той ще изпрати единствения ветроходен български кораб – “Калиакра” за участие в регатата “Толшип рейс”. След което ще открие Факултета по дентална медицина към Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” и първата система за видеонаблюдение, която покрива целия град.

През миналата година правителството осигури 4.7 млн. лв. за доизграждане и оборудване на Факултета по дентална медицина и разпредели 2.5 млн. лв. от превишението на приходите по Бюджет 2007 за поставяне на видеокамери за наблюдение в морския град.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...