Стартира Програмата за развитие на селските райони

518
Стартира Програмата за развитие на селските райони

От днес официално стартира Програмата за развитие на селските райони в България, съобщиха от фонд „Земеделие“. Във всички 28 Областни Разплащателни агенции започва приемът на проекти по първите две мерки – 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Бюджетът по първата мярка възлиза на над 102 млн. евро, а по втората – над 1 млрд и 40 млн. евро. До месец юни и началото на юли ще бъдат отворени всичките мерки от програмата. Общият бюджет, който Европа предоставя на страната ни за развитие на селските райони до 2013 г., е 3.24 млрд. евро.

По мярка 112 – „Създаване на стопанства на млади фермери” стопаните могат да кандидатстват с проекти за създаване на земеделски стопанства или поемането на вече съществуващи стопанства и за процеса на модернизирането им. Максималната помощ по мярката е 25 000 евро, като тя се изплаща на два етапа.

За подпомагане по мярката могат да кандидатстват физически лица или еднолични търговци, които са на възраст от 18 години до 40 години. Те трябва да са регистрирани са като земеделски производители. Изисква се и завършено образование или минимум 150 часов курс на обучение, който може да се премине по мярка “Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания” от ПРСР.

По мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” ще се подпомагат проекти, чрез които се подобрява цялостната дейност на земеделските стопанства, като се модернизира производството, въвеждат се нови процеси и технологии, подобрява се опазването на околната среда и се спазват стандартите на общността.

Подкрепата по мярката ще бъде предоставяна за строителство, обновяване или закупуване на сгради, използвани за земеделското производство, покупка на машини, съоръжения и оборудване, създаване на трайни насаждения, с изключение на винени лозя, закупуване на специализирани земеделски транспортни средства, инвестиции за напоително - отводнителни съоръжения и др.

Минимумът на общите допустими разходи е 3 500 евро на проект, а максимумът за целия период на прилагане на програмата – до 2013 г. е до 1 500 000 евро на кандидат.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...