Търсенето на земеделска земя е по-голямо от предлагането

529
Търсенето на земеделска земя е по-голямо от предлагането

Изключително активен е пазарът на земеделски земи през 2006 г., като търсенето за цялата страна е по-голямо от предлагането. Средната пазарна цена е достигнала 200 лв./дка, което бележи ръст от близо 20 % спрямо равнищата от 2005 г. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова на пресконференция за състоянието на пазара на земеделски земи в България през изминалата година.

 

През 2006 г. се наблюдава съвсем различна ситуация на пазара в сравнение с периода 1998 – 2004 г. Сключени са 92 000 сделки за 900 000 дка земя. Запазва се тенденцията Североизточният регион да бъде най-активен – там са осъществени 30 % от покупко-продажбите при средна цена от 220 лв./дка, която е с 26 % по-висока спрямо 2005 г. В Северния централен регион също се забелязва раздвижване на пазара - продадени са 170 хил.дка земя при средна пазарна цена от 162 лв./дка. Повишението на цените е с 40% спрямо предходната година. Близо 50 на сто от сделките са в област Видин.

 

Сред основните фактори, оказали влияние върху пазара на земеделски земи през 2006 г., са присъединяването на България към ЕС и прилагането на Общата селскостопанска политика за директни плащания на единица площ. Друг съществен момент е големият интерес от страна на инвестиционните фондове към покупката на земя, довел до динамизиране на пазара – през 2006г. фондовете имат участие в над 50 на сто от сделките, коментира още зам.-министър Бъчварова.

 

През изминалата година се запазва тенденцията за активизиране на наемните отношения. Равнището на арендните плащания през 2006 година е 7-10 лв./дка при 3-5 лв./дка през 2005 г., като в Североизточна България арендата е достигала и до 15-20 лв./дка. През 2006 г. са сключени 146 хиляди арендни договора за 3,8 милиона дка земя.

 

Цените на земеделските земи в България са 4-5 пъти по-ниски от тези в ЕС, като се очаква постепенното им нарастване, но едва ли до 3-4 години те ще се изравнят, прогнозира зам.-министър Бъчварова. Цените на наемите на земеделските земи в България в парични изражения са около 60 % от тези в Общността. 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg