Цените на пшеницата на борсата в Русе се стабилизираха около 250-270 лв/т.

718
Цените на пшеницата на борсата в Русе се стабилизираха около 250-270 лв/т.

Ценовите предложения за покупка на хлебна пшеница на пода на борсата в Русе се стабилизираха в относително широк интервал - 250-270 лв/т., съобщи директорът Иван Иванов.

Най-голямо количество пшеница - 42 500 т., се търси от Държавния резерв при цена 270лв/т. Позиции "продава" остават почти непроменени в последните 20-на дни на нива 280-00лв/т.

След публикуваните окончателни данни за глобалните добиви международните борсови цени продължават да се понижават и през изминалата седмица, като в Централна Европа достигнаха нива около 280 лв/т , коментират брокерите в Русе.

Друг фактор, който осезателно влияе на цената на вътрешния пазар е добивът в страните от Черноморския регион, които за тазгодишната реколта са за Русия - с близо 10 млн.т, а за Украйна с 8 млн. т по-високи в сравнение с 2007 г., уточни Иван Иванов.

Логично котировките на брашното последваха низходящия ценови тренд на хлебното зърно като предложенията за продажба са за тип 500 -а 460 - 470лв/т. и тип 700 -440лв/т.

Успоредно с движението на международните цени понижение регистрират и котировките за маслодаен слънчогледа до нива 400- 430лв/т., като засега няма сключени борсови сделки. Цените на хранителни стоки остават без промяна тази седмица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg