Цените на селскостопанските стоки в ЕС са се увеличили с 5% през 2007 г.

717
Цените на селскостопанските стоки в ЕС са се увеличили с 5% през 2007 г.

Според сведения на статистическата служба на ЕС EUROSTAT цените на селскостопанските стоки в реално изражение в ЕС са се увеличили с 5% през 2007 г., в сравнение с 2006 г. Най-голямо е увеличението при цените на посевните култури – 9.6%, яйцата – 13.1%1 млечните продукти – 7.9%. Индексът на цените на зърнените храни показва увеличение от 45.5%, сочат данните, цитирани от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Отбелязва се обаче не само увеличение на цените, при някои стоки се наблюдава спад – при маслиновото масло с 20.1%, при свинското месо – спад с 9.6%. Тези данни обаче са много общи, като зад тях стоят различни вариации на цените в отделните страни членки. С повече от 10% са се увеличили цените на производител основно в новите страни членки – в Румъния с 15.8%, В Латвия – с 13.2%, в Полша – с 10.6%, в България - с 10.5%.

Цените на посевните култури отбелязват увеличение с по-малко от 4% в Белгия, Гърция, Италия, Холандия и Португалия, а в 16 страни членки са се увеличили с повече от 10%. Окончателните данни за фермерските цени в Белгия обаче показват нетно намаление от 2.8% в сравнение с 2006 г.

Средно с 4% са нараснали разходите за производство на селскостопански стоки в ЕС. Най-голямо увеличение се отбелязва при разходите за фураж – с 12.1%. Производствените разходи са нараснали през 2007 г. с 8% в Словакия и Латвия. В доклада на EUROSTAT се отбелязва, че разходите за енергия и смазочни масла не са показали увеличение, в сравнение с данните за 2006 г.

Оценявайки като цяло увеличението на цените на производител и производствените разходи, може да се подчертае, че условията за търговия със селскостопански стоки средно в страните от ЕС са се увеличили с 0.7% през 2007 г., като се отбелязва вариране в тези рамки – от намаление с повече от 3%, отбелязано в Дания, Италия, Латвия и Словения, до значително увеличение в Ирландия – с 4.7%, Полша – с 5.2%, Унгария – с 5.3%, Чехия – с 9.4%.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg