Цените на селскостопанските стоки в ЕС са се увеличили с 5% през 2007 г.

733
Цените на селскостопанските стоки в ЕС са се увеличили с 5% през 2007 г.

Според сведения на статистическата служба на ЕС EUROSTAT цените на селскостопанските стоки в реално изражение в ЕС са се увеличили с 5% през 2007 г., в сравнение с 2006 г. Най-голямо е увеличението при цените на посевните култури – 9.6%, яйцата – 13.1%1 млечните продукти – 7.9%. Индексът на цените на зърнените храни показва увеличение от 45.5%, сочат данните, цитирани от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Отбелязва се обаче не само увеличение на цените, при някои стоки се наблюдава спад – при маслиновото масло с 20.1%, при свинското месо – спад с 9.6%. Тези данни обаче са много общи, като зад тях стоят различни вариации на цените в отделните страни членки. С повече от 10% са се увеличили цените на производител основно в новите страни членки – в Румъния с 15.8%, В Латвия – с 13.2%, в Полша – с 10.6%, в България - с 10.5%.

Цените на посевните култури отбелязват увеличение с по-малко от 4% в Белгия, Гърция, Италия, Холандия и Португалия, а в 16 страни членки са се увеличили с повече от 10%. Окончателните данни за фермерските цени в Белгия обаче показват нетно намаление от 2.8% в сравнение с 2006 г.

Средно с 4% са нараснали разходите за производство на селскостопански стоки в ЕС. Най-голямо увеличение се отбелязва при разходите за фураж – с 12.1%. Производствените разходи са нараснали през 2007 г. с 8% в Словакия и Латвия. В доклада на EUROSTAT се отбелязва, че разходите за енергия и смазочни масла не са показали увеличение, в сравнение с данните за 2006 г.

Оценявайки като цяло увеличението на цените на производител и производствените разходи, може да се подчертае, че условията за търговия със селскостопански стоки средно в страните от ЕС са се увеличили с 0.7% през 2007 г., като се отбелязва вариране в тези рамки – от намаление с повече от 3%, отбелязано в Дания, Италия, Латвия и Словения, до значително увеличение в Ирландия – с 4.7%, Полша – с 5.2%, Унгария – с 5.3%, Чехия – с 9.4%.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...