В ИСАК вече могат да се нанасят данни от GPS измервания

1085
В ИСАК вече могат да се нанасят данни от GPS измервания

От понеделник - 12 април в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) вече могат да се нанасят данни от GPS измервания на земеделските парцели. Земеделците могат със собствени GPS устройства да измерват площите, които обработват и с които ще кандидатстват за субсидии по Кампанията за директни плащания 2010, когато не могат да разпознаят парцелите си на ортофото картата в общинската служба по земеделие, информираха от ДФ Земеделие.

Данните от тези замервания ще се зареждат в системата ИСАК от общинските служители по земеделие, след предоставянето им от земеделските стопани в съответния формат. За извършване на подобни замервания от Държавен фонд Земеделие са предоставени 50 GPS устройства на общинските служби по земеделие. На всички общински служби са изпратени и инструкции за зареждане на данните от GPS-ите в ИСАК.

С използването на данни от GPS измервания на площите при тяхното деклариране значително ще се повиши точността на въвежданите парцели, с които земеделските стопани кандидатстват за получаване на субсидии по схемите и мерките за директните плащания, смятат от фонда.

Повече информация за начина, по който трябва да се извършват измерванията и в какъв формат е необходимо да се предоставят данните за зареждането им в системата ИСАК, кандидатите по Кампания 2010 могат да получат от общинската служба по земеделие, в която ще подават заявлението си за подпомагане - по адрес на регистрация на физическото или управление на юридическото лице.

Заявления за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания по кампания 2010 вече са подадени от 41 053 земеделски стопани.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

"да, ама не..."
# 0
09:04 | 25 April 2010
Сламка за удавника - почти в края на кампанията без санкции! Все още в общинските служби не са запознати с това - възможността за GPS данните, а те ще ходят по полетата ли или ще обслужват денонощно стопаните в канцелариите? Между другото, ОСЗ имат ли акредитация да работят с ИСАК - нали само РА можеше или пак нещо "ала административен миш-маш"? Може да понесем санкции и за това, че подготовката за раздаване на пари от ЕС участва неакредитирана администрация - общинските служби, които не са към РА! Или това ще е някакво оправдание? До няколко месеца ще се разбере, че този министър е въздух под налягане - страхотни застъпвания и големи санкции за земеделците тепърва ще се констатират! Б. Борисов ще трябва публично да го нашамари! Това с GPS данните трябваше да се разреши още при старта на субсидиите преди 3 год. ама нали трябваше да се дадат стотици милиони за снимки...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg