Винопроизводителите у нас няма да бъдат ощетени заради световния скок на цените

402
Винопроизводителите у нас няма да бъдат ощетени заради световния скок на цените

Българските производители на вино няма да бъдат ощетени заради световния скок на цените, когато им бъдат изплащани сключените от тях договори за финансиране по мярката "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Това каза днес Ангел Кинанов, заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" на кръгла маса по темата.

Мярката е инвестиционна, бюджетът й за 2007-2008 г. е в размер на 18 млн. евро, като от началото на пролетта бяха договорирани малко над 17 млн. евро, а до 30 юни бяха изплатени 9 млн. евро, съобщи Кинанов. Останалите средства ще бъдат прехвърлени по бюджета на мярката за следващата година.

Процедурата за кандидатстване е максимално облекчена, като това става с формуляри по образец, посочи още Кинанов. Той отбеляза, че при разработването на методологията за допустими пределни цени на определени дейности през миналата година е била проведена широка дискусия сред производителите на винено грозде и са били взети предвид всички фактори като инфлация и промяна в цените на основни суровини.

Договорите, които са сключени и изплатени, дори и тези, които са прехвърлени за следващата година, ще бъдат изплатени по много актуални цени, каза Кинанов. Тази година предстои да стартира новата Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Тя е изпратена на ЕК, като са спазени всички срокове, очакваме скоро да бъде одобрена от Брюксел и да започнем с изготвянето на новата методология за определяне на допустимите цени, обяви Кинанов.

Държим да изготвяме процедурите по програмата съвместно с представители на бранша, за да се усвояват максимално добре средствата, посочи пред журналисти Кинанов. По Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор се възстановяват до 75% от направените инвестиции, а максималният праг за кандидатстване е 1 декар лозе, което означава, че се обхващат голям брой производители, каза още Кинанов.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...