Високите цени на земеделските продукти се запазват в близките 10 години

526
Високите цени на земеделските продукти се запазват в близките 10 години

Високото равнище на цените на земеделските продукти към момента ще се задържи и в близките 10 години. Това прогнозира в доклада си пред научна конференция, посветена на промените в Общата селскостопанска политика и позицията на България проф. д. ик. н. Пламен Мишев. Форумът се организира от Комисията по земеделието и горите в НС и Университета за национално и световно стопанство.

Според проф. Мишев силно влияние върху цените на земеделските стоки оказва обвързването на техните пазари с пазарите на енергийните ресурси поради използването на все по-голям обем растениевъдна продукция за производство на биогорива.

Като основни предизвикателства пред Общата селскостопанска политика проф. Мишев определи още глобалното затопляне, увеличаващите се екстремни метеорологични явления и доминиращото положение на големите търговски вериги и корпоративните маркетингови системи, допълват от БТА.

Сред начините България да се приспособи към световните тенденции ученият посочи възстановяването на националния капацитет за напояване на земеделските земи, както и въвеждането на нови механизми за застраховане на земеделските култури, стопанства и цели райони.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg