Започна нова схема „Изкореняване на винени лозя"

1205
Започна нова схема „Изкореняване на винени лозя

От днес - 16 август до 15 септември 2010 г. лозарите и винопроизводителите ще могат да кандидатстват по нова схема на ЕС „Изкореняване на винени лозя" за винарска 2010 /2011 г., съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие".

Бюджетът, който ще се отпусне за България предстои да бъде обнародван в Официален вестник на Европейския съюз. Схемата има за цел да подпомогне създаването на приспособен към пазарните условия лозаро - винарски сектор в България.

По нея ще се отпускат премии за изкореняване на винени лозя. Размерът на премията за едно лозарско стопанство ще се определи допълнително в зависимост от общия бюджет по схемата. Заявления за подпомагане могат да се подават до 1 февруари 2011 г., сочат от ДФЗ.

По схемата "Изкореняване на винени лозя" могат да кандидатстват собственици, арендатори или наематели на плододаващи лозови насаждения, които са регистрирани като лозарско стопанство, съгласно чл.23 а, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН).

Стопанство трябва да е с минимална площ от 0.1 ха и да е очертано в Системата за идентифициране на земеделските парцели (СИЗП). Освен това за предходните три години земеделските стопани трябва редовно да са декларирали в Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) количеството плододаване от лозовия масив (съгласно чл. 22, ал. 1 от ЗВСН).

Задължително условие по схемата е кандидатите да не са получавали подпомагане по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя". Както и да не са получавали помощ от Общността по линия на която и да било друга обща организация на пазара през 5-те винарски години, предхождащи искането за изкореняване.

Право на финансова помощ по схемата имат само стопани, чиито масиви са засадени с винен сорт, включен в класификацията на винените сортове съгласно Наредбата за класифицирането им.

Премията за изкореняване може да се предостави, само ако са налице доказателства, че съответната площ с лозя е надлежно поддържана. За да се изпълни това условие е необходимо да се докаже, че площите са били добре поддържани през трите години, предхождащи изкореняването. Доказателството се извършва с подадени декларации за реколта.

При отпускане на финансовата помощ, производителят губи правото за презасаждане на площта, за която е предназначена премията. Правата за допустимост за участие в схема „Изкореняване на винени лозя" се получават с Удостоверение за кандидатстване по схемата за трайно изкореняване, издадено от ИАЛВ, в качеството й на контролиращ орган в лозаро-винарския сектор.

След подаване на заявленията, одобрените кандидати ще бъдат поканени да подпишат договор с ДФ „Земеделие". Ползвателите на премията за изкореняване имат задължение в период от 3 (три) години след изплащането й да поддържат земята в добро земеделско и екологично състояние и да спазват законоустановените изисквания за управление.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg