Земеделието да се изведе като национален приоритет, поиска депутатът В. Калинов

593
Земеделието да се изведе като национален приоритет, поиска депутатът В. Калинов

Земеделието да се изведе като национален приоритет за България. Това призова днес председателят на парламентарната Комисия по земеделие и гори Васил Калинов.

Той направи това на форум за промените в общата селскостопанска политика и позицията на България, организиран по инициатива на комисията и Университета за национално и световно стопанство.

В доклада си пред конференцията Калинов апелира за по-задълбочен разговор извън институциите за формиране на нова аграрна политика, където според него, е необходима пълна преоценка. България няма яснота за собствените си приоритети, посочи още депутатът.

По думите му в българското земеделие предстоят да бъдат решени основни и принципни въпроси, свързани със собствеността и ползването на земеделската земя, производствените структури (дребни, средни и едри) и пазарите и пазарните механизми.

Липсва цялостна стратегия за подпомагане на българското земеделие, което става кампанийно или под натиска на отделните сектори като млекопроизводството например, каза още Калинов. Това според него, води до дисбаланс и забавяне на схемите на подпомагането, допълва БТА.

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков подчерта, че главна цел е усвояването на финансовия европейски ресурс, който до 2013 г. е 6.7 млрд. евро.

На България е необходима единна аграрна политика. Тя трябва да отговаря на разбирането, че земеделието е желана икономическа дейност, поминък за българина и жизнена необходимост за страната, каза още Васил Калинов.

Форумът продължава с дискусии, свързани с тенденциите в развитието на земеделието в световен мащаб и реформите в общата
селскостопанска политика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg