Земеделската земя - магнит за свободните капитали

2599
Земеделската земя - магнит за свободните капитали

В земеделието навлизат свежи пари от други сектори на икономиката. Явлението придобива мащабни размери.

Адвокати, нотариуси и банкери в Търговищко масово насочват свободните си средства в земеделска земя. Сладоледен бос в Търновско отглежда пшеница и слънчоглед. А шуменски бизнесмени продадоха кланицата си и сега се сочат за едни от най-големите собственици на земя в страната.

Павел Петров е управител на "Мениджмънт бизнес машин" - доставчик на копирни машини и консумативи. В технологичния бизнес е от 1991 г. и почти няма човек от бранша, който да не го познава.

През 2007 г. Петров се впуска в ново начинание - създава модерна кравеферма в село Камен до Стражица. А сега е един от най-големите изкупвачи на земеделска земя в района.

"Искам да купя 7000-8000 дка. На тях ще бъдат засети култури, с които ще се изхранват кравите от моята ферма. Цената на земята в района на село Камен е 400-450 лв. на декар", поясни пред "Труд" Павел Петров.

Безпрецедентният наплив от външни пари логично води и до незапомнен скок в цените на земята. За деветте месеца на 2011 г. нивите поскъпват с двуцифрени числа, като в някои области ръстът е над 30%.

В последните пет години основни купувачи на земя бяха фондовете за имоти и арендаторите. Те обикновено изкупуваха земя с малка разлика в офертите си - около 5-10 лв. на декар. Но сега, като се появи третата група купувачи на земя, цените започнаха да скачат по-бързо.

Едрият бизнес в страната също привидя в земеделската земя сигурна инвестиция. Най-впечатлавяща е експанзията на банкерите. Бившите съдружници в СИБанк Цветелина Бориславова и Светослав Божилов продадоха дяловете си и натрупаха солидно портфолио от земеделски земи.

Фондът "Сиесайеф" на Бориславова вече притежава над 20 000 дка обработваема земя, като приоритет е отглеждането на овощни градини и новата култура - гигантската трева мискантус. Наричат я още слонска трева или царска тръстика, от нея се произвеждат биогорива. Дружеството изкупува активно земя в Северозападна България.

Към 30 юни Светослав Божилов притежава 52 786 дка земя чрез "Агроенерджи" АДСИЦ. С най-голям дял са нивите в Хасковско, Враца и Ловеч. Освен това чрез компанията си "Вентчър екуити България" Божилов държи близо 50% от акциите на "ФЗЗ Мел инвест", в чиито активи са 54 994 дка ниви.

Контролираната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка държи 7.8% от публичния фонд "Агро финанс" АДСИЦ. До началото на т. г. трезорът притежаваше още по-голяма част от фонда, натрупал 130 000 дка земя, но продаде част от акциите си.

"Индустриален холдинг България" също се впусна в земеделска авантюра. Дружеството, собственик на варненска корабостроителница, държи 1/3 от акциите на "Агроменидж". Фирмата има близо 50% дял в "Еларг фонд за земеделска земя".

По-рано през годината официалният вносител на "Пежо" - София франс ауто", придоби 31 500 дка земя от "Енемона" в пакет с 49.9% от "Ломско пиво".

Примерите станаха безброй, но по-важни са причините, които правят земеделската земя толкова атрактивна. Първата е нарастващите субсидии от Европейския съюз и националните доплащания. Втората е поредицата от добри реколти и стабилните печалби в земеделието. И не на последно място - нивите у нас са сред най-евтините в Европейския съюз.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg