Земеделската земя носи 100% доходност в 18 области на България

8825
Земеделската земя носи 100% доходност в 18 области на България

Инвестицията в земеделска земя за последните пет години е донесла доходност от над 120% в общо 18 от областите на страната, сочат изчисления на Profit.bg на база данни от НСИ.

Това е доста повече от доходността, получена от депозити или инвестиция в недвижим имот.

Лидери в това отношения са областите Шумен, Силистра и Ямбол с респективно 284, 258 и 253 на сто нарастване на средната цена на осъществените сделки по покупко-продажба на ниви.


Следва да отбележим, че в данните не попадат овощните насаждения, лозята и постоянно затревените площи.

Само за последната година цените на земеделските земи в България са се повишили със 7% спрямо 15.2 и 8.6 на сто за предходните две години.

Въпреки по-ниският ръст през 2015 г., общо седем области в страната могат да се похвалят с ръст на нивите от над 200%. Към гореизброените трябва да добавим още Варна, Сливен, Видин и Враца, докато повишението в Плевен е от 195 на сто.

Сериозни ръстове на цената на нивите има и в Ловеч и Русе (185%), но също и в Разград (178%).

Областта с най-скъпата земеделска земя в България – Добрич (със средна цена от 1409 лв./дка) също значителен ръст – 165 на сто за последните пет години, което е повече от Велико Търново (163%) и Стара Загора (152 на сто).

Над 120 на сто ръст има още в Хасково, Търговище, Монтана и Бургас, докато повишението за Пловдив е от 90 на сто.

Освен Добрич, масови сделки при цени от над 1000 лв./дка има още в Силистра, където по данни на НСИ средната цена е 990 лв./дка.  

„Едва ли при земеделската земя доходността ще надмине 5% през тази година“. Това мнение изказа по време на седмото издание на Шумът на парите Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България.

Причината – силният ръст през последните години, уточни още той.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg