Земеделската земя поскъпна три пъти за 10 години

2552
Земеделската земя поскъпна три пъти за 10 години

За последните десет години земеделската земя може да се окаже една от най-доходните инвестиции у нас, сочат изчисления на Profit.bg.

Ако през 2002 г. средната цена на нивите е била 140 лв. за декар, то в края на 2011 г. тя вече е 407-410 лв./дка, съобщи председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) Борислав Петков.

"За настоящата 2012 г. се очаква повишение от около 7-10%", каза Петков, което означава, че цената на земеделските масиви ще достигне средна цена от около 450 лв./дка.

Простите сметки сочат, че за последните 10 години инвестициите в земеделска земя биха увеличили парите ни тройно.

Само за последните три години (2009 - 2012 г.) цената на земята се е повишила с 50%, тъй като в началото на разглеждания период тя е била със средна цена от 300 лв. за декар.

Най-сериозното поскъпване земята е отчела през 2007-2008 г., когато само в рамките на 12 месеца тя повиши стойността си с над 45%. Последва спад от около 14 на сто, за да приключим 2009 г. на спомената по-горе цена от 300 лв. средно за декар.

В началото на седмицата Profit.bg Ви представи доклад на водеща консултантска компания, според която земеделската земя в съседна Румъния е с 2.4 пъти по-скъпа от тази у нас.

Това би могло да ни подскаже, че пътят към нови, по-високи нива е отворен, а на фона на поскъпващите храни в световен мащаб, земеделието може да се превърне в атрактивен бизнес за много българи в идните години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg