Земеделската земя с ново поскъпване

3386
Земеделската земя с ново поскъпване

До 31 юли (вторник) пазарът на рента на земеделската земя ще е доста по-актуален от пазара на покупко-продажба на масиви.

Това мнение изказа пред Profit.bg председателят на БАСЗЗ Борислав Петков.

Припомняме, че във връзка с изготвяне на споразумения за ползване на земеделска земя за стопанската 2012 – 2013 г. всеки собственик трябва да подава декларация по образец в Общинска служба по земеделие по местонахождение на имота, в която се посочват формата на стопанисване и начина на трайно ползване на земите.


Декларация, подадена от един съсобственик, ползват всички съсобственици.

Декларацията се подава в срок до 31 юли 2012 г. лично или чрез упълномощено лице и важи за следващата стопанска година. В случай, че собствениците не желаят имотите им или някои от тях да се включват в масиви за ползване, те изрично посочват това обстоятелство в декларацията.

Според Борислав Петков през първите шест месеца на 2012 г. интерес се наблюдава към земеделски земи в области, останали извън инвеститорския и арендаторски интерес до момента. Такива са Хасково и Ст. Загора, където от БАСЗЗ отчитат голяма конкуренция и дори свръхконкуренция.

Мнението си пред Profit.bg изказа и Евгений Орашъков, изпълнителен директор на Земеделския инвестиционен фонд "Серес".

Той заяви, че за първото полугодие на 2012 г. в Русе, Велико Търново и Монтана е отчетен ръст от около 10-15%, докато за Видин той е малко по-нисък.

"Пазарът на земеделска земя е стабилен, а реколтата през тази година е с много добро качество. Цените на пшеницата и ечемика са по-високи от миналогодишните, но добивите са по-ниски.

Ако засушаването не окаже ефект при пролетните култури (царевица и слънчоглед), очакванията ми са цените на земята да продължат да се покачват и през идните месеци", заяви Орашъков.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg