Земеделската земя у нас - по колко и къде?

2959
Земеделската земя у нас - по колко и къде?

„Живеем в атрактивни и изключително интересни времена за пазара на земеделска земя у нас". Това сподели пред Profit.bg Борислав Петков, Председател на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ).

През последните месеци се наблюдава известно покачване на покупко-продажната цена на земеделската земя, сподели още той. „Ръстът е от 7-8%, до актуалните 300-350 лв. за декар".

Тук обаче не можем да включим районите около Хасково и граничните райони с Турция, където цената остава по-ниска, както и Добруджа, където цената винаги изпреварва останалата част на България с поне 100-150 лв. за декар, уточни той.

Ако обаче ценовите нива не са изгодни, тъй като очаквате поскъпване, или просто не проявявате интерес към сделка в момента, то всеки собственик на земеделска земя може да даде собствеността си под аренда.

„В момента рентата се движи от 27-30 лв./дка, спрямо 22-26 лв./дка за предходната година, като тук отново трябва да изключим Добруджа, каза още Петков.

През последните месеци в българските медии се публикуваха доста информации за интерес към големи масиви земя от страна на компании от Китай, Япония и Арабските държави.

Един евентуален интерес би оказал по-скоро психологическо влияние на пазара у нас. Според Петков един пазар с конкуренция е добър пазар.

Оставаме обаче с надеждата, че интересът е наистина реален, а не е продиктуван от други фактори, като изкуствено завишаване цената на земята.

Екипът ни припомня, че у нас обработваемата земя е общо 36 млн. дка, докато членовете на БАСЗЗ, наброяващи 13 юридически лица притежават 2.6 млн. дка.

Можем също така да припомним, че в края на миналата година експерти изразиха мнение, че земеделската земя ще е хитът за инвестиции през 2011 г. От БАСЗЗ прогнозираха тогава ръст в цената на земеделската земя от 10-15% за тази година, като прогнозата им е напълно възможно да се сбъдне.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg