Земеделската земя във Великобритания с най-голям ръст през юни от 30 години насам

694
Земеделската земя във Великобритания с най-голям ръст през юни от 30 години насам

Цената на земята във Великобритания се е повишила с най-много от 30 години насам през юни, посочиха изнесени статистически данни. През месеца средна цена на земеделската земя в кралството се е повишила с 27.3% на годишна база, което бе и най-голямото повишение от 1977 година насам.

За трите месеца до юни цената на земята е поскъпнала с 10%, сочат още публикуваните статистически данни.

Средната цена на земята от всички типове е възлязла на 3 805 паунда за акър, на фона на 2 988 паунда година по-рано през юни.

Търсенето на земя от неземеделски купувачи се е повишило с 25% в обемно изражение, но с над 50% в стойностно през юни на годишна база.

Около 15% от земеделската земя във Великобритания се купува към момента от чуждестранни инвеститори, като към ирландските са се присъединили още скандинавски и руски инвеститори.

През последните 18 месеца цената на британската земеделска земя се е повишавала значително, на фона на силното търсене и относително ограниченото предлагане.

През последните няколко месеца обаче, темпът на поскъпване на земята е ускорил своя интензитет, за да достигне през юни рекордното ниво от над 27% на годишна база.

Сред основните причини за поскъпването на земята е фактът, че предлагането трудно успява да догони нарастващото търсене. Ръстът на търсенето е било в размер на 14% през юни тази година, спрямо същия месец на миналата, докато предлагането се е повишило едва с 8% за същия период.

Все още основни купувачи на земя са британските фермери, които са осъществили 36.8% от покупките.

Фермерите са подложени на все по-голяма конкуренция за закупуването на земеделска земя от богати инвеститори, желаещи да купуват с цел реализиране на жилищни проекти, особено в покрайнините на Лондон.

Наемите за отдаваната под наем земеделска земя също са се повишили, като през второто тримесечие те са нараснали със 7% на годишна база, до 57.5 паунда на акър.

Анализатори прогнозират по-нататъшно поскъпване в цената на земята във Великобритания, като през следващата една година ново повишение от над 10% е напълно възможно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg