Земеделската земя - вечен инвеститорски хит

3911
Земеделската земя - вечен инвеститорски хит

Сделките със земеделска земя през тази година вероятно ще бъдат между 125 и 130 хиляди. Тази прогноза, на база на опита през последните две години, направи пред “Труд” Борислав Петков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. На този пазар вече има предвидимост, категоричен е Петков.

Оборотът ще надхвърли милион-милион и сто хиляди декара, като в прогнозата не влизат големите пакетни сделки. Този процес на активен пазар наблюдаваме вече от две години и може да се твърди, че е стабилен, защото има много вторични продажби с печалба, твърди Петков. Според него това е гаранция за потенциални инвеститори, които се оглеждат за земеделски терени у нас.

В последните две години повече от половината сделки с имоти в страната са за земеделска земя. Неотдавна бе обявена и най-голямата пакетна сделка.

Най-голямата сделка на пазара на земеделска земя в България предстои да бъде сключена.

На 3 септември акционерите на “Еларг Фонд за земеделска земя” АДСИЦ ще вземат решение за продажба на 179 855.27 дка на фирмата “Ромфарм Компани” ООД при цена от 500 лв. за декар. Общата стойност на сделката е 89 927 636.50 лв. Дружеството обяви ликвидация още преди няколко месеца.

Според експерти от бранша цената е напълно пазарна и отговаря на договорения пакет. Купувачът “Ромфарм” е фармацевтична компания, за която у нас се знае малко. Тя работи основно на външни пазари. Но участва активно на българския пазар на земеделска земя от няколко години. Според публикувани в печата данни досега притежава около 550 000 декара, натрупани през три свързани компании - “Ставен”, С.И.Г. и “Росагрофонд”, като повечето са отдадени под аренда или под наем.

С най-голям дял земя сред тях е сливенската “Ставен”, чийто собственик е Стайко Стайков. През тази фирма според наблюдатели на пазара минава и сделката за земята на “Еларг”. Така тя би се превърнала в най-големия собственик на земеделска земя у нас.

Запитан от “Труд”, Стайко Стайков се въздържа от коментар. Сделка още няма, засега има само намерения, каза единствено той.

Тази сделка показва доколко е сигурен българският пазар на земя, коментира шефът на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

“Еларг” е собственик на над 223 хил. дка земеделска земя. Останалите декари след сделката ще бъдат разпределени като обезщетение между негови акционери.

Досега сделка с подобни параметри и придобиване от един собственик беше сключена през април м.г., когато “София Франс ауто” купи “Агро Инвест Инженеринг” и така стана собственик на 31 000 дка земеделска земя и 49.96% от пивоварната “Ломско пиво”.

Сделката беше за 18.42 млн. лв. Ако от нея се приспадне стойността на дяловете в “Ломско пиво” (около 1.35 лв. по пазарни цени), декарът земя излизаше около 550 лв.

“Еларг Фонд за земеделска земя” е най-старият АДСИЦ в България. Дружеството, което в началото се наричаше “Елана Фонд за земеделска земя”, беше създадено през април 2005 г. През следващите две години на пазара излязоха десетки нови дружества. В момента на Българската фондова борса се търгуват акциите на 24 такива компании. Съвкупно те притежават около 1 млн. дка земеделска земя. Още от миналата година големите фондове започнаха да се освобождават от натрупаната земя.

През последните години успяха да окрупнят дребните парцели и получават добра доходност от инвестициите си.

През миналата година например “Адванс Терафонд” продаде на различни купувачи 62 841 дка при средна цена от 598 лв. на декар. През тази година фондът вече е изтъргувал 28 663 дка при цена от 900 лв. за декар, като е сключил предварителни договори за продажба на още 35 495 декара. В баланса на дружеството те се водят по 502 лв. на декар, но продажната цена вероятно ще е доста по-висока.

Въпреки това “Адванс Терафонд” остава най-големият собственик на земя в страната, като към края на юни има в портфейла си над 282 хил. декара.

Иначе ликвидацията на “Еларг” върви по предвидения план. Тя беше обявена през есента на м. г., като в началото на 2012 г. беше огласен и очакваният прогнозен дял от 2.40 лв. на акция, който ще получат собствениците на книжа в дружеството. Очаква се процесът да приключи през пролетта на 2013 г. На 24 юли Комисията по финансов надзор отне лиценза на дружеството във връзка с процедурата по ликвидация.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ice
# 0
01:12 | 7 December 2012
Grade A stuff. I'm unquetsioanbly in your debt.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg