Земеделският фонд Серес инвестира над 2 млн. евро в техника

779
Земеделският фонд Серес инвестира над 2 млн. евро в техника

Земеделският инвестиционен фонд Серес, един от големите играчи на пазара на земеделска земя в България, инвестира само от началото на тази земеделска година над 2 млн. евро в селскостопанска техника и планира да инвестира поне още толкова през следващата, съобщиха за Profit.bg от компанията.

Целта на инвестицията е да се ускори развитието на земеделския бизнес на компанията, концентриран основно в Северна България. Топпокупките на фонда са тракторът - световен рекордьор в култивирането на земеделска земя Caterpillar Challenger MT875B с мощност 600 к.с. и Caterpillar Challenger MT865B с мощност 510 к.с. Не по-малко атрактивни за всички в бранша са и закупените два трактора Case - Quadtrac STX450 с мощност 450 к.с. и Quadtrac STX535 с мощност 541 к.с.

Новите машини ще подобрят за бизнеса на Серес един от най-важните показатели в земеделието – индексът ниво на механизация, който се измерва със съотношението мощност (конски сили) на използваната техника спрямо хектари обработваема земя. В добрите ферми в страните от Западна Европа средното ниво на този индекс е 0.7 к.с./ха.

Целта на Серес е да бъде постигнато съотношение от 0.4-0.5 к.с./ха, което при условията в България се счита за максимално ефективно. Новите машини са особено подходящи за работа при окрупнени масиви земя, каквито са тези на Серес – работата в големи площи чувствително повишава скоростта на обработка, а така се повишава и ефективността на тракторите.

По-мощните трактори притежават множество предимства. С използването на техника от толкова висок клас се намалява броят на ангажираните в обработката на земята работници. Мощността на тракторите ускорява операциите и позволява да бъдат обработвани по 120 хектара на ден – тежка обработка. Машините са снабдени с GPS и система за автоматично насочване, което означава, че се обработват точните масиви земеделска земя и няма пропуснати площи.

Тракторът Caterpillar Challenger MT875B държи световния рекорд за култивиране - 644 ха, обработени за 24 часа при средна скорост от 26.8 ха/ч. Светлан Станоев, изпълнителен директор на Серес, коментира инвестицията така: “Този трактор е един от малкото от такъв клас в България и възможностите му откриват пред нас качествено нови хоризонти в развитието на ефективно едромащабно земеделие“.

Тракторите Case Quadtrac STX450 и Quadtrac STX535 са флагманите в продуктовата гама на един от водещите производители на земеделска техника в света - CNH Case New Holland. Гумените вериги на тези машини позволяват разпределението на тежестта на трактора по-добре като така се намалява възможността за увреждане на почвата. С трактор Case Quadtrac STX535 е поставен рекорда за най-голяма изорана площ в рамките на 24 часа – 321 хектара.

Джон Уилямс, ръководител на екипа британски агромениджъри, наети от Серес, пояснява: „Мощните двигатели на тези трактори ни дават възможност за тегленето на по-голям прикачен инвентар, което позволява по-дълбока обработка на почвата. За нас това е особено важно, тъй като притежаваме големи блокове ниви, които искаме да бъдат култивирани съгласно световните стандарти.”

Инвестиционният фонд Серес е една от компаниите, които са заявили желанието сси да се листнат на Българска фондова борса. За повече информация вижте още:

Агрофондът "Серес" излиза на борсата
Св. Станоев: През следващите години земеделието ще е сред бързо развиващите се отрасли
Земеделският фонд Серес нае британски агромениджъри

Сн. Новата придобивка на инвестиционния фонд Серес (Серес)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg