Земеделци модернизират бизнеса си с 8.5 млн. лв.

731
Земеделци модернизират бизнеса си с 8.5 млн. лв.

По мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) бяха одобрени проекти на 18 земеделски производители от 10 общини, които ползваха консултантски услуги от ЕЛАНА Инвестмънт. Предприемачите подписаха договори с ДФ Земеделие в края на 2009 г., като предстои да инвестират близо 8.5 млн. лв. в закупуване на земеделска техника, с което ще модернизират бизнеса си през 2010 г.

Тези земеделски производители развиват стопанства в общините Монтана, Видин, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Половината от тях вече са осъществили успешно по един проект по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" и с втори одобрен проект ще инвестират в нова земеделска техника, с която ще подобрят значително ефективността на бизнеса си тази година, съобщиха от консултантската компания.

Кристина Цветанска, изпълнителен директор на ЕЛАНА Инвестмънт, заяви, че „Мярка 121 на ПРСР допринася за повишаването на технологичното равнище на българското земеделие, което е основен фактор за подобряване на конкурентоспособността на българското селско стопанство в рамките на Европейския съюз. По данни от икономическите анализи* производителността на труда в селското ни стопанство все още е около 3 пъти по-ниска от тази в други сектори на икономиката и се намира на едно от най-ниските нива в общността. Въвеждането на модерна техника и технологии в земеделието ще оптимизира процесите много бързо и ще направи земеделското производство в пъти по-ефективно за кратко време."

Консултантската компания има разработени и внесени по ПРСР 174 проекти на земеделски производители и други предприемачи за последните 2 години, като от тях 110 са минали оценка и са одобрени, в резултат на което са инвестирани близо 60 млн. лв. за подобряване на конкурентоспособността им.

По данни на ДФ Земеделие от 28 декември 2009 г. по ПРСР са одобрени за две години общо 7 000 проекта, за които има подписани 4 344 договори за безвъзмездна помощ на стойност над 925 млн. лв.

*Цитирани са данни от доклади на АИАП

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg