Земеделците кандидатстват за държавна помощ от днес

759
Земеделците кандидатстват за държавна помощ от днес

От днес до 15 септември 2008 г. стопаните ще могат да кандидатстват за подпомагане в размер на 10 лв. за декар за царевица за зърно и маслодаен слънчоглед. Държавната помощ ще се изплаща до 15 октомври тази година, посочват от Държавен фонд "Земеделие".

С 37 млн. лв. се увеличава ресурсът за подпомагане на земеделските производители, решиха на 31 юли членовете на УС на ДФ „Земеделие”, които одобриха корекцията на план-сметката на фонда. От тях 24 млн. лв. ще бъдат предоставени за компенсиране на загубите на земеделските производители с напълно пропаднали площи от царевица и слънчоглед, реколта 2007 г.

УС на ДФ „Земеделие” одобри по Целевата субсидия за подпомагане производството на пчелни майки да се разпредели ресурс в размер на 200 000 лв.

По целевата субсидия за подпомагане на производството на памук УС на ДФ „Земеделие” одобри финансов ресурс в размер на 300 000 лв. С оглед увеличеното търсене на памука в световен мащаб прилагането на финансовата подкрепа цели увеличаване на производството, респ. площите в страната. Подпомагането и през 2008 г. е необходимо в предвид на това, че през предходната година е отчетено значително увеличение на производствените разходи, които превишават изкупните цени.

Финансовата подкрепа се осъществява на основание Решение на Европейската комисия от 17.10.2007 г. за одобряване на държавна помощ за България № 554/2007 г. за компенсиране на загуби на земеделските производители за напълно пропаднали площи вследствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg