Земеделците получават пари от бюджетния излишък, ако ЕК не одобри плана по САПАРД

739
Земеделците получават пари от бюджетния излишък, ако ЕК не одобри плана по САПАРД

Ако планът за действие относно спрените пари по САПАРД не бъде одобрен от Европейската комисия, ще се търси възможност парите на земеделските производители да бъдат изплатени от бюджетния излишък. Такъв вариант е обсъждан на среща между министъра на земеделието и парламентарната комисия по земеделие, каза заместник-председателят на комисията Ангел Тюркеджиев.

"Беше направено и предложение, ако наистина има този отрицателен резултат, тогава вече от излишъка, всъщност, в държавния бюджет ние да се разплатим със земеделските производители“, заяви той. Тюркеджиев допълни, че след това ще се полагат усилия парите да бъдат възстановени от Европейския съюз, но целта е всички проекти на земеделските производители да бъдат изплатени и те да не останат разочаровани.

Вчера в доклада си за усвояването на евросредствата от страната ни Европейската комисия обяви, че се наблюдават три групи проблеми във връзка със САПАРД. Първата група са свързани с проекти на стойност 26 млн. евро, които понастоящем се разследват от ОЛАФ във връзка с трудности по изпълнението, дължащи се на измами и вероятно корупция. Втората група е свързана с разследването на действия на бившия изпълнителен директор на агенция САПАРД във връзка с мярка, по която общият размер на разходите е 10 млн. евро.

Третият проблем е свързан със заключенията на направен наскоро от службите на Комисията одит, обхващащ сумата от 105 млн. евро, която трябва да бъде платена от САПАРД на бенефициерите (сумата представлява 63% от оставащата обща сума, която трябва да бъде предоставена по програмата). При одита бяха установени сериозни недостатъци по отношение на системата за контрол на инвестиционната помощ за три основни мерки по програмата.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg