Земя на безценица

2804
Земя на безценица

В Австрия един хектар земеделска земя струва между 15 000 и 80 000 евро. В страните от Източна Европа пък хиляди хектари плодородни земи се продават на безценица: истински магнит за инвеститори от Западна Европа и Китай.

Земеделските земи в Литва, Румъния, Украйна и България се радват на голяма почит. И то не само сред западните инвеститори, съобщава „Дойче веле“. Така например китайски предприемачи произвеждат плодове и зеленчуци в Румъния, а Либия си осигури в Украйна 250 000 хектара земеделска земя.

Много селски стопанства в "житницата на Европа" все още са държавна собственост. На много места производството почти е замряло. Огромни площи са се превърнали в угари, не на последно място защото младите хора напускат бедните селски региони. А "огромни площи" в Украйна например означава стотици хиляди хектара. Един хектар земеделска земя там може да бъде закупен за 2000 до 3000 евро.

Страната разполага с общо 32 млн хектара земеделски земи. Само за сравнение: в Австрия например става въпрос за 1.3 млн хектара.

Разпродажба на Източна Европа?

Разпродажбите на земеделски земи в Източна Европа вървят с пълна сила. Бившият румънски земеделски министър Георге Флутур дори призова своите сънародници да не продават земя на чужденци. "Скоро ще станем слуги в собствената си страна", бяха неговите думи. През последните години инвеститори от Дания, Сирия и Швейцария закупиха много хектари плодородни земи в Румъния. Австриецът Андреас Бердау например вече стопанисва и обработва 21 000 хектара в страната. Той има над 300 работници и се занимава със земеделие и животновъдство. Стопанството му отглежда 3 600 крави, 15 000 овце и 700 кози.

Все повече държави от Източна Европа, като Унгария и Украйна например, ограничават придобиването на земя от чужденци. Според наблюдателите рестриктивните мерки обаче не оказват никаква помощ на дребните селски стопани, които се борят за съществуването си. В повечето случаи става така, че местните олигарси си осигуряват земите, за да ги продадат по-късно с висока печалба. Защото броят на заинтересуваните чужденци расте.

Българските земи на китайците

Преди всичко гладът на китайските инвеститори изглежда неутолим. Така например Tianjin-State-Farms-Agribusiness се сдоби с почти 10 000 хектара земеделски земи в България. Цялата реколта на фирмата се изнася директно в Китай. В замяна на това китайците са поели ангажимент да осигурят работни места на местните хора.

Чуждестранните инвеститори ценят особено високо и възможностите за винопроизводство в България, Румъния и Молдова. Цели винарски династии от Франция и Италия откриват там идеални условия за своето производство. Най-вече Молдова разполага с прекрасен лозов посадъчен материал. В края на 19 век тази страна остава единственият значим винарски регион в Европа, който не е засегнат от филоксерата по лозята.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg